2024. március 29., péntek

Hágába szólították Thaçit

Az elemzők szerint nehezíteni fogja a párbeszédet a koszovói elnök lemondása

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Hashim Thaçi koszovói elnök, hogy lemond tisztségéről, miután a hágai különleges ügyészség megerősítette az ellene felhozott vádakat, melyek szerint háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el. Nyilatkozata szerint mindezt annak érdekében teszi, hogy ne koszovói elnökként, hanem magánemberként utazzon a hágai székhelyű bíróságra, ahol háborús bűnökkel vádolják. Tisztségét lemondását követően Vjosa Osmani, a koszovói parlamenti elnöke látja el. Thaçi a sajtótájékoztatón minden koszovóit arra kért, hogy ne adja fel a reményt, mert szerinte az országa már kivívta a függetlenséget, politikailag és gazdaságilag is megerősödött. A politikai szereplőket arra szólította fel, hogy a jelenlegi helyzetben ne egymást támadják, az összefogást kell választaniuk, hogy Koszovónak a gazdasági válság mellett ne kelljen még belpolitikai válsággal is szembenéznie a koronavírus-járvány kellős közepén.

A hágai vádhatóság egyébként június 24-én emelt vádat Thaçi és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) több egykori tagja, köztük Kadri Veseli, a koszovói parlament korábbi elnöke, a Koszovói Demokrata Párt vezetője ellen. Thaçi és Veseli is tagadta korábban a bűnösségét, a koszovói elnök a vádirat ismeretében azt is azonnal bejelentette, hogy ha a hágai különleges ügyészség megerősíti az ellene felhozott vádakat, azonnal lemond. Mint fogalmazott, az igazságszolgáltatással nem az elnöki irodából kíván szembenézni.

Az UÇK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább száz gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak. Szervkereskedelem miatt is vizsgálatot indítottak ellenük. Carla del Ponte volt hágai főügyész szerint a koszovói gerillák mintegy 300 szerb fiatalt raboltak el, belső szerveiket eltávolították, majd eladták a Közel-Keleten. Az Európa Tanács által lefolytatott kétéves vizsgálat megerősítette Thaçi személyes érintettségét. Az erről szóló jelentés az albán szervezett bűnözés egyik legfőbb vezetőjének nevezte a koszovói elnököt.

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998/1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UÇK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik.

Az Európai Unió tudomásul vette a vádirat megerősítéséről és a koszovói elnök lemondásáról szóló híreket – jelentette ki Peter Stano, az EU külügyi sajtófelelőse. Mint közölte, továbbra is figyelemmel kísérik a koszovói történéseket, de egyéb kommentárt nem kívánt fűzni az eseményekhez. Úgy fogalmazott: az Uniónak nem szokása azonnal véleményezni a vezető híreket. Toma Fila belgrádi ügyvéd véleményének adott hangot, hogy a koszovói politikusok azért jelentették ki, önként elmennek Hágába, hogy ne kelljen szembenézniük a letartóztatásnak, kiadatásnak a nemkívánatos körülményeivel. Meglátása szerinte e lépés ellenére őrizetbe fogják őket venni Hágában és fogságot rendelnek el ellenük, majd meghallgatják őket, s Thaçi és Veseli is vallhat bűnösségéről. Fila nem biztos benne, hogy végül megbüntetik a koszovói albán politikusokat, úgy értékelte ugyanis, hogy az egész folyamatot lényegében az Egyesült Államok irányítja, s az azt a célt is szolgálhatja, hogy a bírósági eljárásért cserébe könnyebben elismerje Szerbia Koszovó függetlenségét.

Bejelenti lemondását a rendkívüli sajtótájékoztatón (Fotó: AP via Beta)

Bejelenti lemondását a rendkívüli sajtótájékoztatón (Fotó: AP via Beta)

Hazai politikai elemzők egyébként nem tartották jó hírnek a koszovói elnök távozását. A várakozások szerint a lemondás következtében nehéz politikai helyzet áll elő majd a déli tartományban, ami utat nyit a szélsőségesebb opciók előretörésének, nehezebbé téve ezáltal a párbeszéd folytatását.

Közleményében a koszovói kormány arra fektette a hangsúlyt, hogy a felszabadító harcot senki sem kérdőjelezheti meg, ez ugyanis Koszovó történetének egyik legfényesebb pontja. Mint közölték, a hadsereg Koszovó területén folytatott harcokat a függetlenség kivívása érdekében, s éppen ebből kifolyólag élvezte a nemzetközi közösségnek a támogatását is, mely 1999-ben a NATO-légitámadásokban „csúcsosodott ki”.

A délutáni órákban arról is hírt adtak a koszovói híroldalak, hogy Thaçi és Veseli is megérkezett az EU koszovói missziójának, az EULEX-nek a Kosovo Polje-i központjába, ahonnan megszervezték mindkettejük Hágába szállítását.

Nyitókép: Bejelenti lemondását a rendkívüli sajtótájékoztatón (Fotó: AP via Beta)