2024. április 25., csütörtök

Napközi társalgó időseknek Tiszakálmánfalván

Az újvidéki önkormányzat gondot visel a nyugdíjasokról

A belvárostól alig félórányi autózásra fekvő peremvárosi faluban 816 nyugdíjas személyt tartanak nyilván, számukra korábban is működtettek napközi társalgót, mostantól azonban sokkal nagyobb kényelemben találkozhatnak itt, mint korábban.


A helyiség a falucska központjában, a Vajdasági utca 102-es szám alatt (telefonszám: 718-151) működik, sakkozni, társalogni bárki betérhet.
A felújítás menetéről, és annak eredményességéről beszélve a megnyitóünnepségen számos alkalommal elhangzott Miloš Vučević polgármester neve, a felszólalók egyet értenek abban, hogy nélküle nem valósulhatott volna meg a beruházás – köszönettel tartozunk neki. Nevének említését minden alkalommal vastaps kísérte. – A polgármester megígérte, hogy fel lesz újítva a napközi társalgó, állta a szavát – emlékeztetett Momo Čolaković, az Újvidéki Nyugdíjas-egyesület vezetője. – Ilyen kuckónk nincs sehol máshol a környéken. Hamarosan megnyílik egy hasonló létesítmény Kiszácson is, és ha minden úgy történik, ahogy elterveztük, Kátyon egy teljesen új, napközi társalgásra alkalmas helyiség nyílik. Újvidéken a Posta utcában lévő klubot is felújítjuk, Ledincen, Kamenicán és Alpáron (Stepanovićevo) is lesznek ilyen társalgók, legnagyobb vágyam pedig az, hogy megnyílhasson a popovicai nyugdíjasotthon. Ez egy különösen szép épület lesz, amely a nyugdíjasainkat megcélzó tevékenységeink koronájaként fogja ékesíteni városunkat – mondta a nyugdíjas-egyesület elnöke, majd említést tett arról is, hogy javasolta az önkormányzatnak egy venaci, idős személyek elszállásolására alkalmas létesítmény megépítését.


Milan Djurić, Vučević polgármester helyettese a látogatás során elmondta, hogy az önkormányzat több mint 10 millió dinárt ruházott be a budiszavai otthon felújításába, a pénz legnagyobb részét a gázfűtési rendszer megépítése nyelte el – eddig fával kellett tüzelni, ha melegben akartak ülni az idősek. – Kicseréltettük a tetőszerkezetet, teljesen felújíttattuk a vizes gócokat és a szennyvízvezetékeket is. Az önkormányzat gondot visel az idősekről, 2012-óta több mint 400 millió dinárt ruháztunk be 7 hasonló, idősek számára működtetett létesítmény felújításába, újak is épültek. A szerb kormánytól ígéret érkezett, hogy a jövő év elején megnövelik a nyugdíjakat – jelentette be a polgármester helyettese. Budiszavával kapcsolatban elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt 8 évben 450 millió dinárt fordított falusi beruházásokra, a pénz legnagyobb részét a csatornahálózat kiépítésére költötték el. – Ebből 21 kilométernyi épült ki itt, ami a falut szinte teljes egészében lefedi. 125 milliót az utak és utcák, nagyjából 14 kilométernyi felújításra, újraaszfaltozására költöttek, jelenleg a Petar Drapšin utcában folynak a közműhálózat-rekonstrukciós munkálatok, melynek értéke 13 és fél millió dinár. Djurić emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat intézkedéseinek köszönhetően a tiszakálmánfalvi polgárok most sokkal olcsóbban buszozhatnak, mint korábban. A helyi közösség tagjainak és a polgároknak azt üzente, hogy önkormányzatként várják javasaltaikat, ajánlataikat arra vonatkozóan, hogyan lehetne javítani a faluban lakók életének körülményein. – Segíteni forgunk – ígérte a polgármester-helyettes.