2024. április 25., csütörtök

Elkészült Lajkó Félix új zenekarának első lemeze

Lajkó Félix az elmúlt másfél-két évben többször adott emlékezetes koncertet új, öttagú zenekarával. A BOK Csarnok és a Müpa után legutóbb a WOMEX programja mellett a Café Budapesten adtak koncertet. A közös zenei anyag most végre lemezre is került, megszületett a Start.

Azt eddig is tudtuk, hogy Lajkó Félix izgalmas művész, nemcsak azért, ahogyan játszik, hanem mert időről időre képes megújulni, meglepetést szerezni.

Az új felállással láthatóan-hallhatóan megtalálták a közös hangot, méghozzá úgy – és talán ez a legfontosabb –, hogy egyikük javára sem borul az egyensúly. Kollégák, társak, barátok, hívhatjuk őket bárhogy, a lényeg, hogy inspirálják, kiegészítik egymást: Sidoo Attila gitáron, Kertész Endre csellón, Mazura János tubán, Barcza Horváth József bőgőn, Czirják Tamás a doboknál.

– Zenekarban játszani kötöttség – mondja Lajkó Félix –, jó része az, amikor a zenekar együtt meg tud szólalni. Ha van egy téma, amit elkezdünk játszani, és aztán egyszer csak robban egy nagyot. És van az a része, amely zenekarban nem, inkább szólóban működik: amikor teljes improvizáció van és nincs körülöttem senki. Mindkettő jó. Valószínűleg, ha nem lenne az egyik vagy a másik, akkor hiányérzetem lenne.”