2024. március 19., kedd

A jó pillanatban érkező orrszarvú

Bemutató előtt az Újvidéki Színház

Pénteken lesz az évad 2. bemutatója az Újvidéki Színházban. A nagyérdemű Eugène Ionesco Rinocéroszok c. drámáját nézheti meg.

A sajtótájékoztatón, a felállított színpadon, jelmezeikben várták az újságírókat az Újvidéki Színház színészei, valamint Nikita Milivojević, az előadás rendezője és Venczel Valentin, a színház igazgatója. A román–francia származású írónak, az abszurd dráma egyik megteremtőjének szövegét Milivojević adaptálta, és magyarra Lénárd Róbert, a színház művészeti vezetője fordította.

Dienes Blanka, Sirmer Zoltán, Venczel Valentin, Ozsvár Róbert és Balázs Áron a sajtótájékoztatón (Fotó: Bozsoki Valéria)

Dienes Blanka, Sirmer Zoltán, Venczel Valentin, Ozsvár Róbert és Balázs Áron a sajtótájékoztatón (Fotó: Bozsoki Valéria)

– Ez az év és a jelenlegi helyzet, amelyben vagyunk, egy új középkorra emlékeztet – mondta Venczel Valentin. – A régi középkorban felütötte a fejét egy betegség, amelyet kolerának neveztek. Ma is kolerajárvány van, amit nem úgy neveznek, hanem mindenki tudja, hogyan. Ezt az új „kolerát” sokkal kártékonyabb hatásúnak tartom a valamikorinál. Az ugyanis milliónyi ember életét és egészségét vitte el, ez viszont az emberek életét és egészségét rabolja el, de ez elrabolja azt is, ami ennél szörnyűbb dolog: tönkreteszi az emberek közötti közvetlen kapcsolatokat. Ez a betegség mindent pusztít maga körül, mint Ionesco rinocérosza a mi előadásunkban: eltűnik, majd feltűnik újabb alakban, és mindenki másmilyennek látja. A színészek, a közönség, mindannyiunk lelke, akit az előadásra várunk, elpusztíthatatlan. Ezzel az előadással mutatjuk meg, milyen a lelkünk állapota 2020 végén – fogalmazott a színház igazgatója.

Miért választotta és miért tartja időszerűnek Ionescónak ezt a drámáját, amely a járványügyi előírások miatt eddig nem készülhetett el, és nem kerülhetet bemutatásra? – kérdeztük Nikita Milivojevićet, a többszörös Sterija-díjas, BITEF- és más szakmai elismeréssel kitüntetett belgrádi rendezőt, aki a kiválasztott színészek egy részével a Kis Magyar Pornográfia c. produkcióban már sikeresen együttműködött.

– A márciusra tervezett előadás bemutatóját akkor elnapolta a koronavírus, amelyről joggal elmondhatjuk, hogy ily módon fokozottan aktualizálta a Rinocéroszok témáját. Már régóta fontolgattam ennek a szövegnek a színpadra állítását. Bármikor azonban hozzá nyúltam, mindig úgy tűnt, lesz még nálunk erre idő. Most pedig úgy érzem, a mi orrszarvúnk – amelynek latin neve Rhinoceros – jobb pillanatban nem is érkezhetett. Ionesco darabját egy ideológiai szennyezettség ihlette, személyes benyomásom pedig, hogy általános mentális és lelki szennyezettségről van szó, és hogy a mi életünk a legkülönfélébb ostobaság színpadává vált. Ezzel az életérzéssel indultunk e történet színpadra állításakor, és bevallom, hosszú ideje nem szórakoztam ilyen jól, mint a közös munka során. Ugyanakkor, mint minden jó Ionesco-drámának, ennek is a réteg alatti második réteg arra figyelmeztet, hogy a felszínen a nevetés egyet jelent, alatta pedig van valami, ami egészen mást jelent – fogalmazott Nikita Milivojević.

A Rinocéroszok szereplői: Balázs Áron m. v., Dienes Blanka f. h., Ferencz Ágota, Krizsán Szilvia, Mészáros Árpád, Német Attila, Ozsvár Róbert, Sirmer Zoltán, Tóth Dániel f. h. és Bíró Alekszandra. A díszlet is a rendező munkája. A színpadi mozgás Amalia Bennett m. v., a kosztümök pedig Marina Medenica, a fővárosi Nemzeti Színház művészvendége tervei alapján valósultak meg. A közönség 120 perces előadásra számíthat, szünettel.

A produkciót, amelynek támogatója Újvidék Város Kulturális Hivatala, a társulat a színház nagytermében mutatja be pénteken 19 órakor, és szombaton 19 órakor lesz a repríz. A bemutatóra érvényes a Németh P. István-bérlet és az ismétlésre a Nagygellért János-bérlet. Jegyek szabad eladásban is válthatók a színház pénztáránál.