2024. április 17., szerda

Izgalmas kiállítások

Fókuszban a múzeumok

Szerbia-szerte több helyszínen, több időpontban kínálnak programokat a múzeumok nemzetközi napja kapcsán, amelyet idén a koronavírus miatt november 9-e és 15-e között rendeznek meg.

A vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban ezúttal november 9-e és 15-e között Vladan Joler és Stevan Kojić kiállítását tekinthetik meg, amelyben a szociális hálózatokat elemzik a művészet segítségével. A projekten belül elemzik az emberi tevékenységeket és annak hatását a társadalom alakulására. Az installációk rávilágítanak továbbá a média, valamint a szociális és információs hálózat manipulációjára is. Mindkét művész nemzetközileg is elismert. Vladan Joler munkái például a New York-i MoMa múzeum gyűjteményében is fellelhetőek, Stevan Kojić pedig számos díjat és elismerést magáénak tudhat az újmédia-művészet terülén végzett munkái miatt.

A szintén újvidéki Rajko Mamuzić Képzőművészeti Galériában november 11-én nyílik A büszkeségtől a feledésig című kiállítás. Ezen a kiállításon az első világháború után a vajdasági művésztelepeken alkotó művészek munkáiból szemezgetnek.

Az Újvidéki Gyermekművelődési Központ egész programsorozattal készül. Kilencedikétől a galériájukban egy plakátkiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Művészetoktatási Központ gyűjteményéből. November 12-én csoportos programként a Vajdasági Levéltárban lehetősége nyílik a gyerekeknek megismerkedni a kurátorokkal és a levétárosokkal, valamint szétnézni a folyóiratok és reklámanyagok közt. November 13-án pedig lehetőségük lesz a saját plakátjukat is elkészíteni a Gyermekművelődési Központban.

A Szerb Matica az állandó kiállításait hirdeti meg a programsorozatra. A kiállításokon ezúttal szervezett tárlatvezetéssel tekinthetik meg például a Művészet és hozzáférhetőség, a Művészet és nemzeti identitás – Mi és mások vagy a Művészet és nemi identitás – Női és férfi szemlélet című kiállításon. Mindemellett szemináriumot is szerveznek, melyen 30 személy vehet részt. Ezen a programon a kultúra és a művészet új távlatairól beszélgetnek majd. A Vajdasági Múzeumban, a Pavle Beljanski Képtártban, valamint a Városi Múzeumban szintén az állandó kiállítások várják a látogatókat. Mindezek mellett még város- és Szerbia-szerte várják a látogatókat a múzeumok. Bővebb információt a www.muzejisrbije.rs oldalon találnak az érdeklődők.