2024. április 25., csütörtök
AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS

Szoros a verseny Trump és Biden között

Trump bejelentette, hogy győzött, és csalást kiáltott

Szoros a verseny az amerikai elnökválasztáson Donald Trump elnök és a demokrata párti Joe Biden között a közép-európai idő szerint szerda reggeli szavazatszámlálási adatok szerint, a Kongresszusban pedig a demokraták várhatóan megőrzik képviselőházi többségüket, a most republikánus többségű szenátusért viszont éles küzdelem folyik.

Türelmeseknek kell lennünk és így megvárnunk a választás végeredményét, de a demokraták "jó úton haladnak a győzelem felé - jelentette ki Biden hívei és újságírók előtt Wilmingtonban szerdára virradóra, hozzátéve, hogy győznek majd a végeredmény szempontjából kulcsfontosságú Pennsylvania államban. Biden a nyugati parti államokat és a keleti partvidék északon fekvő tagállamait megnyerte, és olyan fontos államokban is győzelmet aratott az előzetes eredmények szerint, mint Arizona vagy Minnesota. legalább 15 államban győzött.
A republikánus elnök - aki szintén olyan fontos tagállamokban aratott győzelmet, mint például Florida, Texas vagy Ohio - kedd éjjel a Twitteren ismételten azt állította, hogy "el akarják csalni a választásokat". Nem nevezte meg, hogy kire vagy kikre gondol, de a szövegösszefüggésből egyértelmű volt, hogy politikai vetélytársaira célzott. Hozzátette: "Nem fogjuk megengedni nekik. Szavazatokat nem lehet az urnák lezárása után leadni". Bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a médium kötelező figyelmeztetése után lehetett megtekinteni. Később az elnök egy másik mikroblog-bejegyzést is közzétett, amelyben azt írta: "nagy győzelmet arattunk". Trump legalább 20 államban győzött.
Az Edison kutatóintézet szerda reggeli előrejelzése szerint Biden legalább 220 elektori támogatásra számíthat, Trump pedig 213-ra. A CNN hírtévé is legalább 220 elektori támogatást számolt Bidennek legújabban, Trumpnak pedig 210-et. A Fox hírtévé viszont 238-at Bidennek, és 213-at Trumpnak. A győzelemhez 270 elektori szavazat kell az 538-ból.
Bár az úgynevezett csatatérállamokban még tart a szavazatok összeszámlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket, sőt, akár növelhetik is azt. Most 232:197 arányú többségük van a képviselőházban. Nancy Pelosi demokrata házelnök a választás estéjén újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy a képviselőházi többség mindenképpen meglesz pártjának. Egyúttal jelezte, hogy készen áll újabb két évre vállalni a házelnöki megbízatást.
A szenátusi helyekért éles küzdelem folyik. Az azonban már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották.
A szövetségi törvényhozásban teljesen megújították a 435 tagú képviselőházat, a szenátusnak azonban csak egyharmadát választották újra.