2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Rekord rekord után

A tárcavezető az egészségügyi kapacitások korlátozottságára emlékeztetett

A szerdai járványügyi jelentés értelmében az újonnan azonosított fertőzöttek számának tekintetében ismét megdőlt minden korábbi rekord, hivatalosan 12 617 koronavírus-tesztet végeztek el az országban, ebből 2 412-nek az eredménye volt pozitív, a pozitivitás aránya 19,12 százalék. Lélegeztetőgépen 53 páciens van.

Az utóbbi 24 óra alatt 6 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek  következtében, ezzel az elhunytak száma 850-re növekedett; a halálozási arány 1,59 százalék. Jelenleg 2014 személyt kezelnek kórházban, 617-tel többet, mint egy nappal korábban.

A B92 hírportál értesülései szerint Belgrádban 1106 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 167-et, Valjevóban 66-ot, Kragujevacon pedig 64-et.

Egyre kevesebb szabad ágy van a Covid-kórházakban – közölte Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter az említett intézmények vezetőivel folytatott egyeztetést követően. Elmondta, hogy 24 óra leforgása alatt országszerte valamivel kevesebb mint 400 pácienst kellett elhelyezni a kórházakban, közülük 150-et Belgrádban. Mindennek okán péntektől a Dragiša Mišović Klinikai Kórházi Központ teljes egészében visszatér a Covid-rendszerre, vasárnaptól pedig a Zimonyi Klinikai Kórházi Központ is. 

A tárcavezető szavai szerint Belgrádban jelenleg 300, vagyis nagyjából két napra elegendő szabad ágy van. Kraljevóban szintén válságos a helyzet, a helyi kórházat nem sok választja el attól, hogy teljes egészében áttérjen a Covid-rendszerbe. Az ország többi térségében egyelőre jobb a helyzet a kórházakban, ezért megtörténhet, hogy a belgrádi pácienseket azokban helyezik majd el. Lončar újfent rámutatott, hogy nemcsak a szabad ágyak hiánya okoz fennakadásokat, hanem az is, hogy nincs elegendő olyan egészségügyi dolgozó, akit képesítése alkalmassá tenne a Covid-páciensek kezelésére.

TÉVEDNEK A FIATALOK

– Az állam igyekszik minden erőforrását megmozgatni, legyen szó egészségügyi dolgozókról vagy kórházi ágyakról, ám a polgároknak tisztában kell lenniük azzal, hogy egy adott pillanatban áthidalhatatlan akadályok állják majd útját ebbéli igyekezetében. Ha folytatódik a napokban jellemző dinamika, hamarosan nem lesz hol elhelyeznünk a betegeket és nem lesz, aki ápolja őket. Két lehetőség közül választhatunk. Vagy elkezdünk komolyan hozzáállni a dolgokhoz, vagy elindulunk a válság lejtőjén. Minden tőlünk függ. Itt az ideje kerülni a tömegrendezvényeket, legyen szó magánjellegű összejövetelről vagy illegális koncertről, valamint csak akkor kapcsolatba kerülni, érintkezni másokkal, amikor az elkerülhetetlen. Tévednek a fiatalok, amikor azt hiszik, hogy náluk nem alakulhatnak ki súlyos tünetek, mert igenis kialakulhatnak, nem beszélve arról, hogy megfertőzhetik idősebb és jóval veszélyeztetettebb hozzátartozóikat – fejtette ki az N1 tv hírösszeállítása szerint Zlatibor Lončar.

Predrag Kon epidemiológus szintén a kórházak kapacitása miatti aggodalmának adott hangot, mondván, a helyzet nem fajulhat el odáig, hogy a kórházakban kizárólag a Covid-páciensek számára legyen hely. A vírus aktivitása a héten és a jövő héten biztosan kifejezett lesz a fővárosban, onnan pedig átterjed az ország egyéb térségeire – emelte ki az egészségügyi válságstáb tagja a B92 hírportál összeállítása szerint, majd újfent a maszkviselés fontosságát hangsúlyozta, és rámutatott, hogy az éjszakai klubokban terjed a leggyorsabban a vírus.

A múlt héten az iskolákban is két és félszer több fertőzést jegyeztek, mint korábban átlagban, elsősorban a középiskolákban. Kon szerint ennek ellenére még nem lenne indokolt teljes egészében áttérni az e-oktatásra.

ROSSZ DÖNTÉS LENNE ÁTTÉRNI AZ E-OKTATÁSRA

Ana Brnabić miniszterelnök kevésbé aggódik a kórházak telítettsége miatt, a Prva tv vendégeként közölte, hogy a kórházakban van elegendő hely. Mint hozzátette, természetesen az is evidens, hogy Európa többi országához hasonlóan Szerbiában is tovább rosszabbodik a járványhelyzet, ám az a legfontosabb, hogy „addig sikerüljön talpon maradni, amíg el nem készülnek a zimonyi és a kruševaci Covid-kórházak” – a korábbi elmondások szerint az előbbiben ezer, az utóbbiban pedig 500 ágy áll majd rendelkezésre. Ez a kormányfő elmondása szerint december elején esedékes. Ana Brnabić a jelenleg hatályos intézkedések betartására kérte a polgárokat, mert azok teszik lehetővé az egészségügyi és a gazdasági érdekek közötti egyensúlyozást. Ha mindent bezárnának és megbénítanának, az állam bevételektől esne el, ezek pedig egyebek mellett éppen az egészségügy erősítésének az okán elengedhetetlenek – nyomatékosította Brnabić, hozzátéve, hogy az államfővel naponta legalább hatszor beszél arról, hogy elrendeljenek-e további korlátozó intézkedéseket.

Az oktatás témájához kapcsolódóan a kormányfő kifejtette, rossz döntés lenne áttérni az e-oktatásra, hiszen „a tanév kezdetét megelőzően kidolgozott szabályoknak köszönhetően, jelenleg az iskolák a legbiztonságosabb létesítmények”.

KOMMUKÁCIÓS (ZŰR)ZAVAR

A járvány kezdete óta nemegyszer találkozhattunk a megállapítással, hogy a sikeres járványelleni küzdelem egyik tartópillére a közérthetőségre és a nyíltságra törekvő kommunikáció a társadalommal. Dragoslav Popović, a Szerbiai Közegészségügyi Egyesület elnöke, valamint az UNICEF és a Világbank szerbiai képviselete azon az állásponton van, hogy a járvány kezdete óta elhangzott üzenetek meglehetősen következetlenek, olykor pedig zavarosak voltak. A járványok során a megelőzés az egyik legfontosabb cél, ez viszont csak akkor lehet sikeres, ha az emberek megértik, mit miért kell tenniük – magyarázta Popović, mondván, az emberek azt fogadják el, aminek az észszerűségét a szakértők megindokolják. A kommunikációs problémák gyökere elsősorban abban keresendő, hogy az egészségügyi válságstáb munkájában nem vettek és nem vesznek részt pszichológusok. Mint hozzátette, nem váltak valóra a kezdeti „jóslatok”, hogy a járvány nem tart sokáig, így az emberek csalódottságával párhuzamosan bizalmatlanságuk is növekedett, ez pedig ahhoz vezetett, hogy az előttünk álló nehéz időszak jóval hosszabb lesz a magunk mögött hagyottnál.