2024. április 24., szerda

Támogatás a fiatal mezőgazdasági termelőknek

A tavalyihoz viszonyítva a mezőgazdaság több mint 5 százalékos növekedésére számíthatunk idén az országban – erősítette meg Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. A Szerbiai RTV-nek nyilatkozva más jó hírről is beszámolt, bejelentette ugyanis, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők számára 1.500.000 dinárig terjedő, vissza nem térítendő támogatást tudnak biztosítani a jövőben. A fiatalokat arra biztatta, hogy a vissza nem térítendő támogatásból vegyenek földet vagy jószágokat.

A mezőgazdasági miniszter szerint az idei a harmadik év, amikor rekordtermést jegyezhettünk országszerte. Bár a kukorica betakarítása még nem ért véget, megállapítható, hogy csaknem 10 százalékkal nagyobb a hozam, mint a korábbi években. Arra is rámutatott, hogy a kukorica termése 30 százalékkal magasabb a tízéves átlagnál, a szójáé pedig 60 százalékkal szárnyalta túl a korábbi évek átlagát.

Nedimović nyilatkozatában reményének adott hangot, hogy sikerül megoldani a régóta húzódó földműves-nyugdíj gondokat. Leszögezte, nem lehet egyforma járulékot fizetni egy és száz hektár föld után. Igyekeznek megoldani a vitás kérdést, amelyről kikérik a Világbank, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) véleményét is.