2024. április 19., péntek

A lehetőségekkel összhangban

Népzenei est Bácskossuthfalván – Kiállítást, fonalgrafikai tábort terveznek

 A hétvégén bonyolította le a korábban betervezett, de a koronavírus-járvány okozta rendkívüli körülmények miatt elmaradt Őszi népzenei találkozóját a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Egyesület. Tímár Gabriella, a szervezet elnök asszonya elmondta, hogy igyekeznek a körülményekhez alkalmazkodva megélni a közösséghez való tartozás szellemében a néphagyomány éltetését.

– A biztonsági rendelkezéseket figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy több kisebb alkalomra bontjuk fel az idén a népzenei találkozónkat. Ezúttal a Művelődési Ház nagytermében, zárt körű rendezvényként szerveztük meg az első részt a hétvégén. Most szombaton két szervezet tagjait láttuk vendégül, a pacséri művelődési egyesület vegyes kórusát és citerazenekarát, valamint a Bajsai Testvériség Művelődési Egyesület asszonykórusát és citerazenekarát – hallottuk Tímár Gabriellától. Az est létrejöttét a Szekeres László Alapítványon keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., illetve a magyar kormány támogatta anyagilag.

ÓKALOCSAI NÉPVISELET A CSICSERGŐKNEK

A bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ Kalamajka tánccsoportjának tagjaiból megalakult Csicsergő lánykórus is bemutatkozik az idén online térbe költözött 35. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn. A pályázati feltételek közé tartozott, hogy a benevezés tárgyát képező hangfelvétel mellé csoportképet kellett mellékelni, a leánykórus kiskamaszai pedig színpompás ókalocsai viseletükkel beragyogták a legnépszerűbb közösségi hálót. Tímár Gabriella, az Ady elnök asszonya elmondta, hogy a Csicsergő csoportvezetői Lestár Antunović Karolina és Kotek Lóránt, a lányok szakmai felkészítésében Kisimre Szerda Anna működött közre.

– A Csicsergő lánykák fellépőruhái úgy készültek, hogy beszereztünk egy eredeti viseletet, és az alapján igyekeztünk Bece Angéla viseletkészítő, a Tarka Virág Kézimunkacsoport elnök asszonya közreműködésével megvarrni ezeket a ruhákat a gyerekek részére. A Kalamajka tánccsoport tagságából alakult Csicsergő lánykórus viseletét a múlt évi kalocsai táncokból álló koreográfia bemutatása alkalmával a közönség egy része már megtekintette. Az idén sajnos az ismert körülmények miatt az összes fellépés elmaradt, vagy elhalasztották – mondta az Ady elnök asszonya, aki hozzátette azt is, hogy a viseletek elkészítését a Csoóri Sándor Alap is támogatta.

– Egyébként a helyzetre való tekintettel, és a ránk vonatkozó biztonsági előírásokat figyelembe véve folyamatosan zajlanak az Adyban a szakosztályok összejövetelei. A közelmúltban sikerült megszervezni a népművészeti kézimunkatáborunkat, és ha a körülmények megengedik, akkor november végére tervezzük a tárlat megnyitását a táborban készült munkákból – hallhattuk Tímár Gabriellától. – Hamarosan szeretnénk lebonyolítani a gyerekek körében egyébként nagy népszerűségnek örvendő fonalgrafikai táborunkat egy hétvégi foglalkozás keretében – tette hozzá az Ady elnök asszonya.

Bece Angéla, a Tarka Virág Kézimunkacsoport vezetője a Csicsergő leánykórus, illetve a Kalamajka tánccsoport viseletével kapcsolatban hozzátette azt is, hogy az ókalocsai hagyományok figyelembevételével készült ruházat látványos, de színeiben nem harsány.

– Az ókalocsai minta színei kevésbé feltűnőek, mint az úgynevezett modernebb. A lányok ruhájának elkészítésében szerencsére számíthattunk Kriptánné Szabó Zsuzsa szakmai segítségére, aki közreműködött a viseletek elkészítésében, a minták kirajzolásában. A ruhadarabok gazdag kihímzése a Tarka Virág kézimunkázó asszonyainak segítségével készült el, éppúgy mint a rendkívül sok munkát igénylő, gazdagon díszített viganérok, vagyis az ingszerű blúzok elkészítése. Ezek a blúzok elterülnek a szoknyán, és ki is vannak hímezve. A viselethez több keményített alsó szoknya, farpárna, felső szoknya, kötény tartozik, illetve a már említett viganérok. Ez utóbbinak háromféle változata ismert, hosszú és rövid, ún. japánujjas. A lányok a fejükön a kalocsai hagyományokra jellemző bukort viselnek, a nyakukban kalárissal, és az elmaradhatatlan keszkenőt sem hagytuk ki – hallhattuk Bece Angélától.