2024. április 25., csütörtök

Őszi forgatag

A kishegyesi művelődési egyesület szakcsoportjainak műsora – A járványhelyzet miatt korlátozták a nézők számát

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a hétvégén Őszi forgatag elnevezéssel zenés, táncos műsort tartott. Az egyesület szakcsoportjai mutatták be az év során betanult táncokat, dalokat és népi játékokat. A műsor a járványügyi előírások betartása mellett zajlott, így csak korlátozott számú néző vehetett rajta részt. Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az őszi műsornak komoly hagyománya van a művelődési egyesület életében.

Színpadon a Rizgetős táncegyüttes (Lakatos János felvétele)

Színpadon a Rizgetős táncegyüttes (Lakatos János felvétele)

– A művelődési egyesület hosszú évek óta minden évben készít őszi műsort. Az utóbbi időben voltak tematikus műsoraink az 1956-os forradalomhoz és az aradi vértanúkhoz kapcsolódóan. Voltak olyan őszi műsoraink is, amelyeken vendégeket fogadtunk, pl. a budapesti Bem együttest, szlovéniai néptáncegyüttest stb. Az idei év viszont bezárt és korlátok közé szorított bennünket. Ennek ellenére valahol be kellett mutatnunk a munkánkat, ezért döntöttünk úgy, hogy mégis megszervezzük az Őszi forgatagot. Azt hiszem, hogy az utolsó pillanatban tettük ezt meg. Sajnos, a közönség igen szerény, korlátozott számban vehetett részt a műsoron. El kell mondani azt is, hogy egy családi hangulatú műsor jött össze, hiszen csak a szülők, nagyszülők jöhettek el, ugyanis csak korlátozott mennyiségű jegyet adtunk ki. Tettük ezt azért, hogy minden járványügyi előírásnak eleget tegyünk – számolt be a művelődési egyesület elnöke, majd arról is szólt, hogy elsősorban a néptánccal, népdallal és népi játékokkal foglalkozó szakcsoportok mutatkoztak be az Őszi forgatagon. Nem minden szakcsoport léphetett fel, mert vannak olyan csoportok, amelyek tagjai nincsenek idehaza, tudtuk meg Linka B. Gabriellától, akinek véleméyne szerint szolid, de szép műsort sikerült összeállítani. A korlátozott nézőszámot ellensúlyozta a családias hangulat, a fellépő gyerekek, fiatalok pedig örültek, hogy megmutathatták eddigi munkájukat, hallhattuk Gabriellától.

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Őszi forgatag műsorban a Cseprente, a Délucska és a Cserfes énekegyüttesek, a Rezeda asszonykórus, valamint a Rizgetős táncegyüttes is bemutatkozott. Vendégfellépő volt a Kispacsirta énekegyüttes Bácsfeketehegyről, az előadókat hangszeren Csonka Ferenc és barátai kísérték. A műsort anyagilag Kishegyes község önkormányzata támogatta.