2024. április 20., szombat

Vajdaság legelők nélkül maradhat

A szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület adatai szerint a legelőket olyan védett területeken pusztítják, mint a Túzok legelői és az Okanj-tó Speciális Természeti Rezervátumok. A Túzok legelői rezervátum Szerbia egyik legveszélyeztetettebb védett területe, ahol a Pannon-alföld tipikus növény- és állatfajai találhatóak meg, melyek közül sok veszélyeztetett. A madártani egyesület szerint a helyi gazdálkodók folyamatos nyomása, akik a rezervátumon belüli egyes parcellák felszántásával a természetes élőhelyeket végleg elpusztítják, negatív hatással van a túzok és parlagi sas populációjára.

Jelentős jószágállományt tart el a legelő

Jelentős jószágállományt tart el a legelő

A mezőgazdaság mellett a vajdasági gyepek eltűnéséért a halastavak építése, az ásványi nyersanyagok feltárása, a növényzet eltávolítása és elégetése, illetve az infrastrukturális létesítmények építése is felelős. A 2012-ben végzett felmérés azt mutatja, hogy ötven év alatt a vajdasági legelők területe a felére csökkent, a 177.000 hektárból 2012-re 86.000 hektár maradt.

A mezőgazdasági földterületek hivatala szerint csak 2019-ben legalább 50 hektár legelő pusztult el.

– Megállapították, hogy 10 hektár legelőt szántottak fel Istvánvölgyben (Hajdučica), Zichyfalva (Plandište) közelében, 21 hektárt Fejértelepen (Šušara), Versec környékén, majd Lukácsfalván, Zsablyán és Csúrogon – mondta Branko Lakić, a mezőgazdasági földterületek hivatalának vezetője.
A Voice vajdasági kutató-elemző központ kutatása kimutatta, hogy Törökbecse községben található Okányi-tó területén mintegy 40 hektár legelőt szántottak fel.

A vajdasági gyepek eltűnése közvetlenül befolyásolja a parlagi sas és a túzok utolsó populációjának túlélését. Ezek a fajok a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok vörös listáján is szerepelnek.

– Az utóbbi három évtizedben a parlagi sas száma 16–24 párról 2-3 párra csökkent. Ha nem lennének a füves élőhelyek, ahol a sas vadászik, ez a faj minden bizonnyal leállítaná a fészkelést régiónkban – mondta Marko Tucakov, a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársa. Hozzátette, hogy a XX. század elején Vajdaságban több mint 1000 nagy túzok élt, de mára csak nyolc egyed maradt.