2024. március 29., péntek
NAGYSZÜNET

Az eredményesebb online oktatásért

A járvány miatt egyre több a beteg, ezért nem érhet meglepetésként bennünket, ha a tavaszi időszakhoz hasonlóan ismét áttérünk az otthon tanulásra. Az online oktatásról megoszlik a vélemény. Vannak, akik örömmel veszik tudomásul, hogy saját kis kuckójukban tudják elsajátítani a kért tananyagot, mások a bezártságot nehezen viselik, a tananyagba belevesznek, és teljes káosznak élik meg a helyzetet. Van azonban egy óriási különbség. Az elmúlt iskolaévben rögtönöznie kellett diáknak, tanárnak, szülőnek egyaránt, most pedig az elmúlt időszak tapasztalatát figyelembe véve lehetőségünk nyílik az online térben inspirálóbb és hatékonyabb légkört teremteni. És természetesen vannak olyan diákok, akik szeptembertől folyamatosan vagy egy-egy rövidebb periódusban, de sikeresen beilleszkedtek az online tanításba.

Szülőként mit tehetünk, hogy gyerekünk eredményesebben vegyen részt az online tanulásban? Először is nagyon fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten biztosítsuk számára a megfelelő eszközöket és internetelérhetőséget. Beszéljünk a szolgáltatókkal, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján mire lenne szükségünk, és kérdezzünk rá, hogy mennyi idő alatt tudunk például csomagot váltani, ha arra szükség mutatkozik. Természetesen vannak olyan anyagi helyzetben élő gyerekek, ahol a szülők nem tudják kigazdálkodni egy laptop árát. Amennyiben nem tudjuk biztosítani, hogy egy esetleges online oktatás során megfelelő eszköz kerüljön a gyerekünk kezébe, akkor érdemes az iskolához fordulni. Az osztályfőnökökön keresztül sok kisdiák jutott hozzá az otthon tanuláshoz elengedhetetlenül szükséges felszereléshez. Időben jelezzük, hogy problémáink vannak, hogy elkerüljük a nagyobb lemaradásokat. A tavalyi iskolaévben a diákok nyomtatványok formájában is hozzájuthattak a tananyaghoz, tehát akár ideiglenesen is volt arra lehetőségük, hogy ha nem is teljes mértékben, de elsajátíthassák a megtanulandókat. Próbáljunk erre szülőként jobban odafigyelni, és az életkori sajátosságokat, valamint az egyéni különbségeket figyelembe véve tartsuk a kapcsolatot a tanítókkal, tanárokkal. Ismerkedjünk meg mindazokkal a platformokkal, amelyeken keresztül a gyerekünk tanul, az órarendjét kísérjük figyelemmel. A gyerekeknek nehézséget okozhat a napirend betartása, ha egyik pillanatról a másikra az iskolapadból az íróasztala mellé kerül át a tanulás helyszíne, ezért lehetőségeinkhez mérten segítsük őt addig, ameddig hozzászokik az új kihívásokhoz. Szülőként is az a tapasztalatom, hogy minden folyamat elején kell fokozott támogatást nyújtani, utána a gyerekek belejönnek, és ahogy telnek a napok, a hetek, úgy tanulják meg azt is, hogy ne felejtsék el az internetes tanulószobában megnézni, kaptak-e házit, hogy jelentkezzenek a tanárnak, és egyértelművé lesz számukra az is, hogy hiába készítették el a házit, ha nem küldik el elektronikusan. Vannak tanulók, akik számára ez könnyebben elsajátítható, és vannak olyanok is, akiknek hosszabb időre van hozzá szükségük.

Nagyon fontos, hogy az online oktatás eredményességét nagymértékben növeli a napirend betartása. Az iskolai időszakhoz képest otthonunkban pillanatok alatt képes felborulni a jól bevált rendszer, amelyet szülőként – főként a kisebbek esetében – rendkívüli jelentőségű betartani. A lefekvés és az ébredés ideje körülbelül ugyanakkor legyen, a napi rutinba is próbáljunk biztos pontokat kialakítani, amihez lehet igazodni. Természetesen nem tudhatjuk, hogy bevezetik-e ismét rendkívüli állapotot, ami ismét a négy fal közé szoríthat bennünket, de ha ragaszkodunk a napirendi kapaszkodókhoz, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy a gyerekkel együtt beleveszünk a feladatok tömkelegébe.

Legyünk felkészülve arra is, hogy a téli időszak, a korai sötétedés és a hideg a gyerekek hangulatára is hatással lehet, ha ez még bezártsággal is jár, akkor feszültséget, agressziót, hangulatingadozást is tapasztalhatunk. Figyeljünk a jelekre, ha huzamos ideig fennállnak – online oktatáson kívül is –, akkor konzultáljunk szakemberrel. A derű, a kiegyensúlyozottság, a szeretetteljes légkör a gyerekeknek nemcsak a hangulatára, hanem azon keresztül a tanulmányi eredményére is kihatással lehet.