2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGON

A helyzet súlyosbodik

Szlávik János: Folyamatosan emelkedik a betegek átlagéletkora

A kormány úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet, az Országgyűlést pedig arra kéri, ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden este a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Azt is közölte, hogy éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptet életbe a kormány. "Éjfélig mindenkinek haza kell érnie" - mondta.

Orbán Viktor rendkívüli bejelentésében elmondta azt is: a szórakozóhelyeket bezárják, mert az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.
A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették - ismertette a kormányfő.
Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkhasználat. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, azonnal bezárják - mondta Orbán Viktor.

Keddi és szerdai kétnapos ülésén a kormány előreláthatólag további szigorításokról dönt a koronavírus-járvány terjedése miatt – jelentette be kedden Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. A várható döntések az emberek és az intézmények mindennapjait is érintik majd.

Gulyás Gergely fontosnak vélte az iskolák további nyitva tartását fontosnak véli a miniszter. Megjegyezte, az egyetemek maguk dönthetnek a távoktatás bevezetéséről.

A kancelláriaminiszter arra is kitért, hogy bár a magyar halálozási adatok „jobbak”, mint az európai átlag, viszont jelentős romlás tapasztalható, ez indokolja a szigorú intézkedéseket.

Gulyás Gergely kijelentette, hogy a sportrendezvényeken a maszkviselés szabályait is tárgyalják.

Ha tömeges a jogsértés, akkor be kell zárni a stadiont – fogalmazott a miniszterelnökséget vezető miniszter.

A FIATALOK IS BELEHALHATNAK

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedd reggel a napról napra súlyosbodó helyzetről nyilatkozott kedden az M1 aktuális csatornán.

„Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett a betegek átlagéletkora, ezért törvényszerű, hogy egyre többen halnak bele a koronavírusba” – mondta.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Szlávik János közölte, nem érdemes összehasonlítani a különböző országok halálozási adatait, hiszen míg Magyarországon mindenkit, aki akkor hal meg, amikor fertőzött volt, a koronavírus áldozatának tekintenek, külföldön előfordul az is, hogy ha valaki a betegség kezdete után egy héten belül nem hal meg, akkor már nem a koronavírus áldozataként könyvelik el.

Felhívta a figyelmet, hiába emlegetik úgy a fertőzést, mint ami az idősekre veszélyes, a nagy számok törvénye alapján fiatalok is belehalhatnak.

Hozzátette, általában a betegség hetedik-nyolcadik napjára válhat kritikussá a betegek állapota, ekkor kerülhetnek lélegeztetőgépre. Ilyenkor – az esetek több mint felében – a lélegeztetőgép segíti át a betegeket a súlyos állapoton.

Ugyanakkor egy idős és alapbetegségekkel küzdő embernél nem lehet sokáig fenntartani a kezelést, ezért lehet azt látni, hogy a halottak átlagéletkora 60–80 év, míg gyermekek esetében a halálesetek száma extrém ritka – fogalmazott Szlávik János.

Kitért arra is, az esetek többségében mostanra már nem állapítható meg, hogy hol és kitől kapták el a betegséget a fertőzöttek, ami azt jelzi, hogy a vírus a közösségi terjedés szakaszában van.

A TELEPÜLÉSEK NAGY RÉSZE ÉRINTETT

A koronavirus.gov.hu kedden azt közölte, hogy meghalt 84, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3989 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A kormányzati portál adatai szerint 86 769-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1973-ra emelkedett, 20 856-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 63 940. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

A magyarországi településeknek már a 80 százaléka érintett a koronavírus-fertőzésben, ezért nagyon fontos a fertőzés terjedését megakadályozó szabályok betartása – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes kiemelte: a 44. heti adatok alapján Békéscsaba, Eger, Kecskemét, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém, más nagyvárosok és a főváros szennyvízében is növekvő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, tehát várható a fertőzések számának további emelkedése.

Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta: a láz, a köhögés, az íz- és a szagérzékelés elvesztése tipikus tünete a fertőzésnek; ha a tünetek súlyosbodnak, a nehéz légzés fokozódik, tartósan magas láz, erősebb köhögés esetén érdemes újra a háziorvoshoz fordulni, és akár mentőt hívni, mert kórházi kezelésre lehet szükség.

További kérdésre adott válaszában közölte: jelenleg 1071 egészségügyi dolgozót vezényeltek át a koronavírus-fertőzés ellátása miatt.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján közölte, a szigorúbb maszkviselési szabályok megszegése miatt hétfőn 83 esetben intézkedtek a rendőrök üzletekben és más zárt helyeken. Tizennyolc esetben figyelmeztettek, 26 helyszíni bírságot szabtak ki, 39 embert pedig feljelentettek a rendőrök, akik továbbra is ellenőrzik a tömegközlekedési eszközökön is a maszkviselés szabályait.