2024. március 28., csütörtök
AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS

Trump: nagyon jól állunk

Nagyon jól állunk Floridában, Arizonában és Texasban - jelentette ki Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő amerikai elnök helyi idő szerint kedden délután, amikor a Republikánus Párt Arlingtonban berendezett kampányközpontjába látogatott.

Donald Trump amerikai elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje (Fotó: Beta/AP)

Donald Trump amerikai elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje (Fotó: Beta/AP)

A Washingtonnal szemben, a Potomac folyó virginiai oldalán fekvő Arlingtonban az elnök azt hangoztatta: "azt hiszem, nagyszerű lesz a választási éjszakánk".
Hozzátette: "de hát politikáról és választásokról van szó, így hát soha nem lehet tudni".
Bár kiemelte a floridai, arizonai és texasi várható jó eredményeket, aláhúzta azt is, hogy a pennsylvaniai választási eredmények döntőek lesznek. "Győzni könnyű, veszíteni soha nem könnyű" - mondta. Szavait elemzők úgy értelmezték, hogy ezzel először utalt a vereség lehetőségére.
Amikor újságírók arról faggatták, hogy mi az üzenete az amerikaiak számára, azzal válaszolt, hogy az összefogás. "A siker egységet teremt" - mondta.
Közben Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyettes kampánymenedzsere, Kate Bedingfield szintén úgy nyilatkozott, hogy a demokraták elégedettek az eddigi eredményekkel. Bátorítónak nevezte, hogy Georgiában nagy számban szavaztak az afroamerikai közösség tagjai, és Pennsylvaniában rekord számban küldték vissza levélben a voksaikat a demokrata párti szavazók.

"Szerintünk meglesz a 270 elektorunk" - hangsúlyozta. Az amerikai elnököt ugyanis az 538 tagú elektori testület választja meg, és ehhez 270 elektor voksára van szükség.