2024. április 20., szombat

A biztosítás a drága, az utazási kedv szerény

Az idegenforgalmi ügynökségek közül néhányan december elsejétől tömeges elbocsájtásokra kényszerülnek

Becslések szerint az idegenforgalom 90 százalékkal csökkent, amióta felütötte fejét a koronavírus-járvány. Március óta többen is munka nélkül maradtak ebben a gazdasági ágazatban, de a legtöbb munkanélkülivel az idegenforgalmon belül még csak decembertől számolnak. Tatjana Matić, az új idegenforgalmi, kereskedelmi és telekommunikációs miniszter tegnap találkozót hívott össze az idegenforgalmi irodák képviselőivel, hogy arról tárgyaljanak, milyen jellegű támogatást tudna az állam nyújtani, illetve, hogy megoldást találjanak az utaztatási biztosítás, valamint a bankgarancia körül kialakult nehézségekre.

Az idegenforgalmi ügynökségek többsége október elseje óta blokád alatt van, lejárt ugyanis az utaztatási biztosításuk, ami a működésükhöz szükséges egyik alapfeltétel. A turistairodák és a biztosítótársaságok már egy hónapja nem tudnak megállapodni ebben a kérdésben. Az utazási irodák arra panaszkodnak, hogy a biztosítótársaságok túl nagy összeget követelnek tőlük, 12–19 ezer eurót egy évre. Mint rámutattak, a járvány miatt ekkora összeget nem tudnak a biztosítóknak kifizetni.

Matić az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) reggeli műsorában nyomatékosította, az idegenforgalmi ügynökségeknek eleget kell tenniük az előírásoknak. Ezeket még 2018-ban vezette be az állam, hiszen azt megelőzően mintegy 8000 utas járt pórul. Kiemelte, nem szeretnének még egyszer olyan helyzetbe kerülni, mint amikor az utasok a repülőtéren maradtak Hurghadában, vagy a kiránduló diákok Spanyolországban.

Matić megjegyezte, érdekes adat, hogy a járvány óta nem csökkent, hanem nőtt az idegenforgalmi irodák száma. Szerbiában jelenleg 1230 idegenforgalmi ügynökség működik, közülük 415-nek biztosítási, illetve bankgaranciára van szüksége, hogy megkaphassa a működéshez szükséges licencet. Szavai szerint, aki idegenforgalmi szolgáltatást szeretne nyújtani, amiért pénzt kér, szavatosságot kell vállalnia az átvett pénzösszegért. Cáfolta, hogy Szerbiában lenne a legmagasabb a bankgarancia összege Európában. Kiemelte ugyanakkor, hogy a bank és a biztosítótársaságok is több kategóriában nyújtanak szolgáltatást az idegenforgalmi ügynökségeknek, ám az árra a minisztérium nem tud kihatással lenni.

Aleksandar Seničić, a Yuta (Idegenforgalmi Ügynökségek Nemzeti Szövetsége) igazgatója a Beta hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, tárgyalásokat folytattak a biztosítókkal, hogy hosszabítsák meg nekik az utaztatási biztosítást, de nem sikerült közös nevezőre jutni. Rámutatott, az utazási ügynökségekben, illetve a rent-a-car irodákban mintegy 7500 embert foglalkoztattak, március óta már 4000 embernek felmondtak.

Milan Vasić, a Plana Tours kommerciális igazgatója a hírügynökségnek elmondta, az utazási irodák 99 százaléka dolgozik, annak ellenére is, hogy nem sikerült megállapodniuk a biztosítótársaságokkal. Ha nem így tennének, tömegesebb lenne az elbocsájtás. Az utazási irodák csupán szállítási szolgáltatást és szállást kínálnak, többnapos utazási csomagokat már nem, igaz nincs is rá érdeklődés. Kivételt képez talán Kopaonik és Bulgária.

Milan Petković, az Eurotours igazgatója is arról számolt be, hogy szinte teljesen leálltak, távolabbi utazásokat nem tudnak szervezni. Náluk még csak-csak érdeklődnek Isztambul, Albánia, Ohrid, Bulgária, Montenegró és Bosznia-Hercegovina iránt, de a biztosítótársaságok szolgáltatása nagyon drága, kétszer magasabb, mint tavaly volt, holott nem tudni, a járvány meddig tart és lesz-e munkájuk jövőre.

Vladimir Vlaho, a Sabra Travel igazgatója elmondta, ők a licenc lejárta óta, vagyis október 1-jétől nem dolgoznak, de előtte sem volt nagyon munkájuk. Most a tartalékaikat élik fel, de decembertől kénytelen lesz felmondani az alkalmazottak egy részének. Ugyanis október 1-jén jár le az a megállapodás, amelyre az állami támogatás fejében kötelezték magukat. A 40 foglalkoztatottból csupán 5-6 embert tudnak megtartani. Így sincs elképzelésük arról, hogy fogják folytatni, hiszen március 15-e óta csak kiadásaik vannak, 2021. január 1-jétől pedig már az elhalasztott adó- és járulékkötelezettségeiket is fizetniük kell. Szavai szerint szükség lesz a munkaügyi törvény módosítására, hiszen az Alkotmány szerint mindenkinek joga van a munkára, míg a biztosítási kötelezettséggel éppen ettől a jogtól fosztották meg őket.

Az idegenforgalmi ügynökségek vissza nem térítendő támogatásra számítanak az államtól.

Jövőre is lesznek utazási utalványok

Tatjana Matić bejelentette, jövőre is osztanak majd a lakosságnak államilag támogatott utazási utalványokat. Az idén 247.000 ilyen utalványt osztottak ki, ám a jövő évre már most 100.000 új utalványt készítenek elő, hiszen szavai szerint ez nagyon jó hatással volt a hazai idegenforgalomra. Kiemelte, becslések szerint az idegenforgalom, illetve a vendéglátóipar mintegy egymilliárd eurós veszteséggel számol a járvány miatt, ezeket a károkat szeretnék ily módon valamelyest enyhíteni.