2022. május 22., vasárnap

Mind közelebb az 5G-hez

Jogi szempontból Szerbia felkészült az 5G-hálózat bevezetésére, ami jövőre meg is történhet – nyilatkozta Irina Reljin, a Belgrádi Egyetem Villamossági Karának nyugalmazott professzora.

 

A 021.rs leszögezi, hogy Szerbiát nem érinti az 5G körül kialakult kínai-amerikai feszültség, mert az országban a technológiai függetlenség elve alapján szerzik majd be a szükséges berendezéseket. A műszaki feltételeket a Köztársasági Távközlési Ügynökség (RATEL) szabja meg. Reljin szerint az állam várhatólag hamarosan meghirdeti a frekvenciapályázatot.

A telekommunikációban az utóbbi évek egyik legnagyobb kihívása épp az 5G, állapítja meg a Tanjug. Az ötödik generációs hálózatok a megszokottnál is nagyobb léptékű sávszélesség-növekedést és a késleltetés jelentős csökkenését ígérik. A telekommunikáció Szerbiában egyébként is az egyik legnyereségesebb és legsikeresebb ágazat, melybe évente több száz millió eurót fektetnek be. Az 5G-hálózat által gyorsabb lesz az internet, de ennél talán még fontosabb, hogy hathatós támogatást nyújthat a gazdaságnak, ezen belül az autóiparnak, mezőgazdaságnak, vagy az okosváros-szerű projektumoknak. Ennek a hálózatnak az előfeltétele az optikai infrastuktúra, melynek kiépítése folyamatban van.

A polgárok világszerte ellenállást tanúsítottak az 5G-vel szemben, mert sokak szerint veszélyeztetheti egészségünket és a környezetünket. A szakemberek szerint nincs ok félelemre, olyan frekvenciáról van szó, amelyet már korábban is használtak a távközlésben, csak eddig nem alkalmazták a mobiltelefon-rendszerben.