2024. március 28., csütörtök

Segítség a bajba jutott hallássérülteknek

Manapság vidékünkön is egyre több ember használ okostelefont, azonban a legtöbb felhasználó talán tudatában sincs annak, hogy ezek a szerkezetek mennyi lehetőséget kínálnak, és a legtöbben ezen lehetőségeknek csupán a töredékét használjuk. A szabadkai Marinković Ibolya egy régiónkban újdonságnak számító ötlettel állt elő. Egy olyan alkalmazás kidolgozását szeretné elősegíteni, amely a hallássérültek, a siketnémák helyzetén javítana, és egyszerűbbé tenné számukra, hogy szükség esetén segítséget kérjenek.

Marinković Ibolya a mindennapi életben is tapasztalta, hogy milyen nehéz a hallássérültek helyzete, hisz szülei is hallássérültek.

Marinković Ibolya (Fotó: Benedek Miklós)

Marinković Ibolya (Fotó: Benedek Miklós)

– Az applikáció ötlete tavaly merült fel bennem, amikor egy nagyon kellemetlen dolog történt az édesanyámmal. Kapott egy gyógyszert, amire allergiás volt, de ezt sem az orvosa, sem ő nem tudta. Egy üzenet mentette meg az életét. Írtam neki, hogy a kórházi vizsgálat után jöjjön el hozzám ebédre. Így nálam vette be a gyógyszert, és nálam lett rosszul. A mentősök syerencsére gyorsan kijöttek, én viszont három napig nem tudtam aludni, folyamatosan az motoszkált a fejemben, hogy a siketnémáknak hasonló helyzetben nincs is lehetőségük segítséget hívni. Ekkor ötlött fel bennem az, hogy egy telefonos applikáció meg tudná könnyíteni számukra a segítségkérést. Ilyen rendszer már működik a világ számos országában, de nálunk sajnos egyelőre nincs. Egy egyszerű applikációt képzeltem el, amelyhez hozzá tudnának jutni a hallássérültek. Csupán három-négy lehetőségre van szükség. Fontos, hogy az alkalmazás össze legyen kötve a térképpel, és hogy a használója adatait is tartalmazza. Amikor kihívjuk a mentőket vagy a tűzoltókat, el kell mondanunk, kik vagyunk és hogy hova jöjjenek segíteni, de ők ezt nem tudják megtenni. Viszont, ha az applikáción keresztül történő hívás megjelenik például a rendőrségen, akkor ők tudni fogják, hogy ki hívja őket, hogy az a személy hallássérült, és mivel a térképpel is össze van kötve, azt is jelzi nekik, hogy az illető hol tartózkodik – fogalmazott Marinković Ibolya.

Beszélgetőpartnerünk emellett elmondta, hogy társaival néhány héttel ezelőtt kezdtek el intenzívebben foglalkozni az applikáció kérdésével. Ötleteik vannak, viszont nem tudják azokat valóra váltani. Éppen ezért a média segítségével olyan programozócéget keresnek, amely hajlandó lenne egy ilyen alkalmazás kifejlesztésére. Marinković Ibolya szavai szerint az applikációt ingyenessé tennék a hallássérülteknek, és örülnének, ha a programozócégek ajánlatot tennének arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerülne annak elkészítése.

Szeretnének kétnyelvű applikációt, amelyet egész Szerbiában tudnának használni.

– A siketnémák rá vannak szorulva a segítségünkre. Különösen most, hogy mindenhol maszkot kell viselni, ami tovább nehezíti a helyzetüket. Emellett a legtöbb intézményben nincs olyan, aki ismerné a jelnyelvet, így az élet minden területén hátrányos helyzetben vannak – mondta Marinković Ibolya.