2024. március 29., péntek

Hallgass, de emlékezz!

Az 1944/45-ös ártatlan áldozatokra emlékeztek Magyarkanizsán
(Puskás Károly felvétele)

(Puskás Károly felvétele)

Magyarkanizsán is megemlékeztek az 1944/45-ös ártatlanul meggyilkolt helyi magyar áldozatokról, valamint az első világháborúban elesett katonákról. A hagyományokhoz híven ma délután a magyarkanizsai nagytemetőben rövid alkalmi műsor keretében emlékeztek meg a helybeliek az akkori eseményekről. A helyszínen Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke mondott alkalmi beszédet, amelyben kiemelte, hogy a mai napig ismeretlen az 1944-ben meggyilkolt, majd tömegsírba temetett magyarkanizsai áldozatok száma.

– Ez egy tendencia volt, amit a partizán hatalom a Délvidéken szinte minden településen végrehajtott. Az impériumváltást követően elkezdték gyűjteni az embereket és fogva tartották őket, kihallgatás indokával. Ez a kihallgatás azt takarta, hogy lent a pincében brutális módon verték és kínozták az áldozatokat. Magyarkanizsa különösek kirívó ebben a sorban, itt a plébánosunkat és jó néhány polgárt is gyakorlatilag agyonvertek, mire kivitték volna az erdő mellé elásni, tehát nem is a maguk lábán hajtották ki ezeket az embereket. Ezekről jegyzőkönyvek vannak, levéltári iratok, tehát ma már ezekben a kérdésekben többet tudunk. Sokszor a partizán hatalom egy-egy túlkapást annyira túlzónak talált, hogy bizonyos vizsgálatokat le is folytattak helyi szerbek ellen. Ezekből a jegyzőkönyvekből szörnyű tettek jönnek elő és mutatkoznak meg. Ezekből tudjuk meg például, Szabó Dénes tóthfalusi plébános sorsát – hangsúlyozta Forró Lajos.

Az emlékezés virágait Magyarkanizsa önkormányzata, a helyi közösség, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Front és a Délvidék Kutató Központ képviselői helyezték el az 1944-es emlékműnél és az első világháborús katonasíroknál.