2024. április 19., péntek

A Leonardo-tanítvány eddig ismeretlen műve

Leonardo da Vinci legjobb tanítványának egy eddig ismeretlen festményét fedezték fel és árverezik el Franciaországban. A leginkább Salai (Kisördög) becenéven ismert festő, Gian Giacomo Caprotti (1480–1524) Bűnbánó Magdolna című festményét nemrégiben ajánlotta fel eladásra az Artcurial francia aukciósháznak eddigi tulajdonosa, aki nem ismerte a hajdan szerény összegért vásárolt mű alkotóját.

A 65-ször 50 centiméteres, fatáblára festett képről a 15. századi lombard festészet szakértője, Cristina Geddo állapította meg, hogy minden bizonnyal Leonardo legjobb tanítványának és legközelebbi munkatársának, Salainak a műve.

A művészettörténész szerint több tényező bizonyítja, hogy a meglehetősen kétértelmű, a szakrális és a profán határán mozgó portrét Salai festette, így a leonardói sfumato festési technika tökéletes ismerete vagy a festményen hagyott ujjlenyomat, amely Leonardóra és tanítványára volt jellemző.

Az 1515 és 1520 körüli éveken festett táblakép jó állapotban maradt fenn, de alapos tisztításra vár – mondta el az AFP-nek az aukciósház régi mesterekkel foglalkozó szakértője, Eric Turquin. A november 18-ra kitűzött párizsi árverésen 100–150 ezer euró közötti leütési árral számolnak.

Gian Giacomo Caprotti tízévesen került Leonardo műtermébe, és az ott eltöltött 25 év alatt mindenki másnál jobban elsajátította a reneszánsz polihisztor kifinomult festési technikáját. Salai Leonardo több festményéhez is modellt állt és számos rajzán is szerepel.

Caprottitól, akit kisebb-nagyobb csibészségei miatt neveztek el Kisördögnek, kevesebb mint féltucat saját munka maradt fenn, közülük egyedül a Megváltó Krisztus található múzeumban, a milánói Pinacoteca Ambrosianában, a város védőszentjéről, Szent Ambrusról elnevezett képtárban, a többi magántulajdonban van.