2024. április 20., szombat

300 embert vettek őrizetbe a vasárnapi minszki tüntetésen

Mintegy háromszáz embert vettek őrizetbe a rendőrök a vasárnapi tüntetésen a fehérorosz fővárosban, Minszkben és a Minszki járásban - közölte hétfőn Olha Csemadanava belügyi szóvivő.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az őrizetbe vételek a tömegrendezvények megtartására vonatkozó törvények megsértése miatt történtek. Csemadanava szerint a nem engedélyezett tüntetéseket "a rendfenntartó erőkkel szembeni tevőleges szembenállás" kísérte, volt, ahol házilag készített robbanószerkezetet is bevetettek a rendőrök ellen.
A rendőrök számtalanszor figyelmeztettek arra, hogy nem engedhetők meg a jogellenes cselekmények, és ezért intézkedtek is a törvénysértések megakadályozása érdekében, a fővárosban villanó- és hanggránátokat, illetve gumilövedékeket is használtak a tüntetők ellen. Csemadanava szerint vasárnap országszerte 13 helyen voltak tiltakozások, de a vidéki megmozdulások nem terebélyesedtek ki, általában tíz embernél többen nem vettek részt rajtuk.
Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta - amelyen a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka államfőt a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké - vasárnaponként hétről hétre hatalmas tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Az ellenzék és a nyugati országok szerint a hatóságok elcsalták a választásokat.
Minszkben immár 12 hete tartanak a végeláthatatlan tömegeket megmozgató tüntetések, és vasárnap ismét tízezrek vonultak a főváros utcáira. Az ellenzék Litvániába menekült vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt a múlt hét elején országos sztrájkra szólította a dolgozókat, de hivatalos közlések alapján nem lehet valós képet alkotni arról, hogy a felhívásnak mennyien tettek eleget.