2024. április 19., péntek

A megemlékezés ideje

Topolya község sírkertjei is virágba borultak

Mindenszentek és halottak napja alkalmából fokozott gyalogosforgalom várható a napokban Topolya község sírkertjei környékén is, ami óvatosságra inti az autóvezetőket. Topolyán a Nyugati és a Keleti temető karbantartását a Komgrad Kommunális Közvállalat látja el. Dudás Domány Diana igazgatónő kérdésünkre elmondta, hogy a sírkerteknek nincs hivatalos nyitvatartási idejük, nem zárják a kapukat be a késői órákban sem.

– Arra kérjük a megemlékezőket, hogy tartsák be az  egészségügyi távolságot, és a polgárok megnövekedett jelenléte miatt is ajánlott a maszk használata. A kápolnáknál fertőtlenítőpontokat állítottunk fel. A Komgrad munkásai fokozott ügyeletet tartanak a temetőkben a hétvégén, a jelenlevőknek jelenthetik a temetőkbe látogatók a sírkertekre vonatkozó esetleges észrevételeiket – tette hozzá a Komgrad igazgatónője.

Bácskossuthfalván a zsidó temető mellett négy sírkert várja a hozzátartozókat, a karbantartó a Standard közvállalat. Seffer Attila tanácselnök elmondta, hogy a település temetői az esti órákban is látogathatók.

– Falunkban nincs úgynevezett munkaidejük a sírkerteknek. Mivel egyre kifejezettebb igényt közvetítettek felénk, a közelmúltban elkészült az urnás temetkezésre alkalmas kolumbáriumfal a köztemetőben. Ebben 10 kazetta kapott helyet, egy kazettában négy urna elhelyezésére van lehetőség – tudhattuk meg. 

Gunaras sírkertjébe temetkeznek a környező falvak családjai is, így Brazília, Nagyvölgy és Bogaras polgárai, a Pobeda helyi közösség lakosai pedig a Kispest településen kialakított temetőben nyugszanak. A zentagunarasi temető az október 30-a és november 2-a közötti időszakban 7 és 20 óra között látogatható. A közlekedés megkönnyítése érdekében a nagykaput 8 és fél 6 között tartják nyitva, és ugyanebben az időszakban a toalettek is látogathatók a kápolna mellett. A temetőbe autóval péntektől hétfőig 8-tól 17.30-ig engedélyezett behajtani, de csak a mozgáskorlátozottak megkönnyített közlekedése érdekében. A helyi közösség illetékesei arra kérik a látogatókat, hogy kényelmi okokból ne okozzanak autóval torlódást a sírkertekben, és ne nehezítsék az idős, mozgáskorlátozott polgárok kegyeletadásának a lehetőségét. A zentagunarasi temetőben november 2-án, hétfőn 10 órakor tartanak sírszentelőt.

Bajsán ugyan egy sírkertbe, de egymástól különálló részekbe temetkeznek a katolikus, az evangélikus és a pravoszláv hívek. A mindenszentek alkalmával történő gyertyagyújtás elsősorban a katolikus felekezet szokása, de már átvették az evangélikusok is a faluban, illetve ilyenkor a pravoszláv sírokon is meggyújtanak egy-egy mécsest a hozzátartozók. Kókity Erika, a Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonya hozzátette, hogy valamikor elsősorban gyertyák fényárjában úsztak a temetők mindenszentek estéjén, ma már inkább mécseseket gyújtanak a megemlékezők. A sírkertet a helyi közösség tartja rendben, kaszálja a füvet és gallyazza a fákat.

Pacséron, a pravoszláv temető mellett két református és egy katolikus sírkert található, amelyeket az egyházak tartanak fenn. Habár korábban nem volt szokás, manapság a református temetők sírjain is egyre gyakrabban lehet pislákoló gyertyát látni mindenszentek estéjén. A református gyülekezet inkább a november 2-ai halottak napját éli meg ünnepnek, de felekezettől függetlenül mindenszentek estéjén sok polgár sétál ki a gyertyafényben úszó katolikus temetőbe emlékezni.