2024. április 16., kedd

Kihasználni a lehetőségeket

Ercsi Hargita: A turisztikai infrastruktúra fejlesztése ugyanolyan fontos, mint maga a turisztikai kínálat

Az új összetételű városi képviselő-testület alakuló ülésén Ercsi Hargitát a városi tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel foglalkozó tagjának választották meg. Az új tanácstagot a városban zajló beruházásokról, illetve a turisztikai gondok megoldásáról kérdeztük.

 Meglehetősen szerteágazó feladatkörök tartoznak a hatáskörébe, melyek ugyanakkor szorosan fűződnek is egymáshoz. Milyen stratégiák, tervek megvalósítása elé néz a következő négy évben?

Ercsi Hargita (Lackó Varjú Sára felvétele)

Ercsi Hargita (Lackó Varjú Sára felvétele)

– Ha a politikai tapasztalataimat nézzük, elég fiatalnak számítok a tanácstagok között. Egyelőre még minden szokatlan, és próbálom megállni a helyem. Végzettségem szerint építész vagyok, és igyekszem erről az oldalról megközelíteni a feladataimat, különösen a beruházások terén. A műszaki tudásom sok támpontot ad a munkámhoz. A turizmus, a beruházások és a nemzetközi kapcsolatok összeköttetésben állnak egymással. A turizmus szempontjából fontos az épített örökségeink megőrzése és felújítása, ezért az ilyen jellegű beruházásokat zászlós feladatunknak, stratégiai célunknak tekintjük. Nem csak az egyes épületek vizualitásának értékét próbáljuk megőrizni, hanem a városmag egységes összképét is. Az elődeink által megteremtett műemlékeket meg kell őrizni és jobbá tenni mind Szabadkán, mind Palicson. Az egységesség elve alapján haladva, megfontoltan, nem rögtönzötten valósulnak majd meg a városfejlesztési tervek. A wellnessközpont kiépítése Szabadka nagy beruházása, aminek befejezése a következő évre van ütemezve, a másik nagy projektum pedig a Népszínház felújítása. A turizmus kissé mostohagyermeknek számít Szabadkán, háttérbe szorul, különösen a turisztikai infrastruktúra tekintetében. Mintha nem foglalkozott volna vele senki sem eddig, de ha mégis, akkor a források hiánya miatt nem történtek jelentősebb előrelépések ezen a területen. A turisztikai infrastruktúra viszont ugyanolyan fontos, mint maga a turisztikai kínálat. Ilyen például a nyilvános illemhelyek problémája is. Palicson megkezdődött ezen egységek felújítása és kiépítése, Szabadka központjában pedig semmilyen nyilvános toalett nincs. Ezenkívül a Szabadkai Turisztikai Szervezet igazgatójával értekezve kiderült, hogy nincs megfelelő hely a turistabuszok fogadására sem, illetve a turisztikai információs irodához is könnyebben kellene eljutnia az ide érkező turistának, ahol tájékoztatást, térképet kaphat. Szerencsések lehetünk, mert Szabadka nagyon szép város, nagyon sok lehetőséggel, amiket viszont nem használunk ki a kellő mértékben. A nemzetközi kapcsolatok témakörébe tartoznak a testvérvárosokkal történő kapcsolattartások és az IPA-projektumok megvalósításai. A járvány erre a területre is kihatott, értelemszerűen nem nagyon sikerült ebben az időszakban ápolni ezeket a kapcsolatokat, viszont az IPA-projektumokban együttműködő partnereinkkel, testvérvárosainkkal közös célok elé nézünk. Ilyen például az Optibike program és egy vasúti logisztikai központ létrehozása az ipari övezetben.

A turizmus világszerte hátrányos helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt. Mi a helyzet Szabadkán?

– Turisztikai szempontból nem nevezhető túl rossznak a járvány időszaka Szabadkán és Palicson. Külföldi turistákra nem számíthattunk ugyan, csak a belföldi vendégekre. A kisebb apartmanok és a magánszállások érezték meg inkább a koronavírus okozta következményeket, a nagyobb szállásadóknak viszont volt munkájuk. Próbálunk a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetni a falusi turizmusra. Úgy gondolom, hogy a következő esztendő az előkészületek éve lesz. Szabadkán és Palicson adott a szecessziós környezet, viszont új turisztikai tartalmakon is gondolkodni kell. A járvány mindent lelassított körülöttünk, ezt a periódust pedig a tervek átgondolására, a további lépések megtervezésére fordíthatjuk annak érdekében, hogy felkészüljünk a következő szezonra.

Nemzetközi kapcsolatok révén befektetőket csábíthatnak Szabadkára, ezzel együtt pedig új munkahelyek létesülhetnek. Milyen beruházókra számíthatunk a jövőben?

– Hozzám tartozik ez a terület is, és a csapatunkkal közösen dolgozunk ezen a feladaton. Magyarországon a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) programjának köszönhetően támogatást kapnak az ottani vállalatok a szerbiai beruházások kezdeményezésére. Ezeknek a vállalatoknak, főleg gyártócégeknek segítünk telephelyet találni a környékünkön. Igaz, a szóban forgó telephelyek nemcsak Vajdaságra, hanem az egész ország területére vonatkoznak, viszont többen Szabadkát célozták meg, mert a város és a környező települések is közel találhatóak a határ menti szakaszhoz. Ebben a programban sok lehetőség rejlik. Több tőlünk elszármazott cégvezető van, akik szívesen visszajönnének Szabadkára, és ezt a magyarországi támogatások most lehetővé teszik nekik. Fontosak a külföldi beruházók, de nemcsak ők a lényegesek, hanem a hazaiak is, hogy a kisvállalkozók fejlődni tudjanak, illetve hogy erős helyi cégekké alakuljanak.