2024. április 25., csütörtök

Győzött a hitünk

Bácsföldváron és Óbecsén is megemlékeztek az 1944/45-ös ártatlan áldozatokról
Kiss Igor elnök és Lovasi Latincsity Zsolt titkár a kkt nevében koszorúzott

Kiss Igor elnök és Lovasi Latincsity Zsolt titkár a kkt nevében koszorúzott

Vasárnap délután Bácsföldváron, majd az óbecsei belvárosi katolikus temetőben lévő kopjafánál is fejet hajtottak az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emléke előtt. Óbecsén azokból a vérzivataros időkből több mint 200 kivégzett áldozat személyazonossága ismert – az ő neveiket fel is olvasták a megemlékezésen. A kutatók becslése szerint a négyszázat is meghaladhatja az értelmetlen bosszú áldozatainak a száma.
A megemlékezésen Pósa László plébános mondott imát az áldozatok lelki üdvéért, ünnepi beszédet Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke tartott.
- Azok az áldozatok, melyeket a kivégzettek és a túlélők hoztak azokban a napokban, arra szolgáltak, hogy mi most itt lehessünk, hogy magyarságunkba és az Istenbe vetett hitünkben megerősödve kerüljünk ki. Kevés kommunista, kevés partizán, kevés titoista hóhér gondolta azt, hogy 2020-ban még leszünk, akiknek magyarul nyílik imára ajaka. (…) A hitünk győzött, még ha áldozatok árán is, mert áldozat nélkül nincs győzelem. Ma itt szép számban, méltóságteljesen emlékezünk áldozatainkra, mártírjainkra. Évek óta, így ma sem csak mi emlékezünk, nem csak mi helyezzük el az emlékezés virágait, hanem a szerb barátaink is, és ennek külön üzenete van. Együtt emlékezni egyenlő a beismerésessel, a tisztelettel és a megbékéléssel. Egyenlő azzal, hogy kimondjuk: nincsenek bűnös nemzetek, bűnös egyének vannak. Egyenlő azzal, hogy nemzeteink között sokkal több olyan pont van, amely összeköt bennünket, mint ami szétválaszt. Az összekötő pontokat kell erősíteni, hangsúlyossá tenni, közös boldogulásunk érdekében – mondta többek között Kiss Igor.
A program végén a tisztelgők koszorúkat helyeztek el az 1994-ben felállított kopjafánál. A megemlékezést a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör versmondói: Bozsóki Nina és Herbatényi Zalán szavalata, valamint a Schola Cantorum egyházi kórus fellépése tette ünnepélyesebbé.