2024. április 24., szerda

Az 1944-es ártatlan áldozatokra emlékeztek Adorjánon

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhrtő el

Adorjánon 76 évvel ezelőtt, ezen a napon, 1944. október 31-én 51 helybeli életerős férfit gyilkoltak meg, lőttek a Tiszába a Magyarkanizsáról a faluba érkező partizánok. Barbár mészárlás áldozatává váltak ártatlan magyar emberek, akiknek csak az volt a „bűnük”, hogy magyarok.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Az ártatlanul, mindenféle bírósági eljárás nélkül kivégzett adorjáni polgárokról immár huszadik alkalommal emlékeztek meg a katolikus temetőben 2001-ben felállított emlékhelyen, ahol a helybeli polgárok, a falu és az önkormányzat képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

Akkor, 1944. október 31-én mintegy kétszáz férfit tereltek össze a partizánok a falu központjában lévő piactéren, és közülük ötvenet hajtottak el a faluból. A falu polgárai még ekkor sem gyanítottak semmi rosszat, azt gondolták, hogy munkaszolgálatra viszik a férfiakat Magyarkanizsára, de nem ez történt. Adorján határában a Tisza partjára terelték a félszáz férfit és galád módon a folyóba lőtték őket. Adorjánon 51 ártatlanul kivégzett áldozatról emlékeznek meg minden évben, mert a meghurcolt ötven fő mellett Szecsei Jakabot is megölték a háza előtt.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A megemlékezésen dr. Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke emlékezett az 1944-es eseményekre:

„Az1944-es események mára az emlékezetkultúra részeivé váltak. Nagyon fontos, hogy ne feledjük áldozatainkat és méltó módon megemlékezzünk róluk. Itt, Adorjánon sajnos nem a temetőben nyugszik az áldozatok többsége, hiszen gyilkosaik a Tiszába lőtték őket. Néhányukat sikerült még akkor, néhány nappal a gyilkosságot követően kiemelni a folyóból és eltemetni, de döntő többségük a mai napig valahol a Tiszában alussza örök álmát. Más a helyzet a községben lévő többi tömegsírral, hiszen öt tömegsírunk van még, három Magyarkanizsán, egy Horgoson és egy Martonoson. Mindenképpen szükség van még arra, hogy ezeket az áldozatokat exhumálják és újratemessék, hiszen ezeket az immár bíróságilag is bizonyítottan ártatlan emberek a földi maradványainak eltemetéséhez a hozzátartozóiknak joga van, mint ahogy joguk van sírjaikra is virágot helyezni.”

Az általános iskolások és a Szőke Tisza Művelődési Egyesület asszonykórusa adta elő az eseményre készített emlékműsort. Mint ahogyan minden évben, ez alkalommal is felolvasták az 51 adorjáni áldozat nevét, majd a gyászoló hozzátartozók, az önkormányzat, az MNT, a VMSZ, a helyi közösség, a Délvidék Kutató Központ és a helyi nyugdíjas egyesület képviselői elhelyezték a kegyelet virágait. Az 1944. október 31-i mészárlás utáni napokban még további hét adorjáni magyart végeztek ki a partizánok.