2024. április 26., péntek

Méltóság kontra korona?

Az emberi méltóság megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a tartományi ombudsman – Kiemelte a nemzeti tanácsok szerepét az anyanyelvi oktatás biztosításában

A Jogunk van az emberi méltóságra! elnevezésű konferenciát a tartományi ombudsman és a belgrádi Kriminológiai és Szociológiai Kutatóintézet szervezésében tartották meg Újvidéken. A tartományi képviselőházban gyűlt össze az a tíz szerbiai szakember, akik videokonferencián tárgyaltak a világ 13 országának szaktekintélyeivel a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett társadalmi változásokról és azoknak a következményeiről. Az emberi méltóság megőrzését szorgalmazó konferencia megtartását a szerbiai Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium is támogatta.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Zoran Pavlović tartományi jogvédő emlékeztetett arra, hogy a tárgyalás témáját még tavaly bejelentették, ám akkoriban még nem is sejtették, hogy az idei évre ez mekkora jelentőséggel bír majd.

– A koronavírus-járvány hatása nagyban érinti az emberi méltóságra való jogokat, így természetes, hogy a tárgyalásunk középpontjába ezen jogok megőrzése került. A fizikai távolságtartást szorgalmazó intézkedéseket ugyanis sokszor társadalmi távolságtartásként emlegetik, ami szociális elidegenedéshez vezethet. Pedig épp a társadalmat széles körben érintő kritikus helyzetek azok, amelyekben szociálisan még inkább érzékenyebbé kell válnunk és egymásra támaszkodva megoldanunk a felmerülő problémákat. Nem szabad megfeledkeznünk azokról sem, akik nem tudnak megfelelően gondoskodni magukról és segítségre szorulnak. A különböző társadalmi rétegeknek a járványhelyzetben is egyenlő joga van az egészségügyi ellátásra és az oktatásra is, illetve mindarra, ami az emberi méltóság megőrzését feltételezi – mondta a jogvédő.

A tartományi ombudsman kiemelte a nemzeti tanácsok működését, amelyek a közszolgálati médiákon keresztül a rendkívüli helyzetben is biztosították az anyanyelvi oktatás feltételeit.

– Szerbiában a járvány ideje alatt is megvalósulhattak az alapvető emberi jogok, úgy az egészségügyi ellátásra, mint az oktatásra is. Ezt megerősítették a konferencián részt vevő országok képviselői is, akik szerint országunk intézkedéseiről számos más állam is példát vett. Az ombudsmani hivatal a rendkívüli helyzet érvényesítése óta a hét minden napján fogadja a lakosok bejelentéseit. A polgárok hozzánk fordulhatnak problémáikkal, amelyekre a lehető legrövidebb időn belül próbálunk megoldást találni. Ezenkívül kapcsolatot teremtettünk az állami szervekkel is annak érdekében, hogy első kézből tudjunk információkhoz jutni és segítséget nyújtani. Mindez mellett azonban fontosnak véljük, hogy állandó jelleggel felhívjuk a lakosok figyelmét a szolidaritás, a társadalmi együttérzés, és a közös szerepvállalás fontosságára – hangsúlyozta Pavlović.

Az ombudsman arra buzdította a közvéleményt, hogy a bejelentések mellett javaslatokkal és pozitív hozzáállással is segítsék a járványhelyzet miatt kialakult problémák kezelését.