2024. április 25., csütörtök

Közös piknik helyett rajzpályázat

Megjutalmazták a Hallani és megérteni 2020 elnevezésű akció résztvevőit

Az Audiovoxnak a járványhelyzet ellenére az idén is sikerült megszerveznie a Hallani és megérteni elnevezésű, hallássérült gyerekeket megcélozó emberbaráti akciót, amit immár IX. alkalommal rendezték meg.

A COVID–19 miatt bevezetett járványügyi előírásokkal összhangban az akció főszervezője, az Audiovox cég illetékesei úgy döntöttek, hogy az eseményeket a halláskárosult gyerekek iskoláiban tartják meg, valamint a sok gyermek együttes jelenlétét megkövetelő, hagyományos kirándulást ezúttal kihagyják. Ehelyett szeptemberben meghirdettek egy gyermekrajzpályázatot Én és a hallógépem címmel, az idei Hallani és megérteni akciót ezzel tették emlékezetessé. Újvidéki, belgrádi, zimonyi, jagodinai, niši, szabadkai és kragujevaci gyerekek jelentkeztek, olyan fiatalok, akik hallássérültek számára létesített különleges iskolákba járnak. Az október elején felállított zsűri, amely a gyermekek halláskárosodásaira szakosodott szakemberekből és művészekből – Sanja Ostojić és Sanja Đoković, a Különleges Rehabilitációs- és Edukációs Kar professzorai, dr. Biljana Krstić, a Szerbiai Klinikai Központ orrfülgégésze és hallásszakértője, Dušan Miljuš képzőművész-grafikus, továbbá a szervező képviseletében Gorica Mladenović defektológus, szurdo hallásszakértő – állt össze, elbírálta a beérkezett munkákat. Igen nehéz dolguk volt, 21 kiváló pályamű kellett választaniuk és megnevezniük három kiemelkedő gyermekrajz alkotóját: első díjat Aleksa Nedić, az újvidéki Milan Petrović Különleges Iskola diákja kapta, második helyezést – és ezzel együtt egy táblagépet ajándékba – a kragujevaci Mladen Đorđević érdemelte ki, míg harmadik helyen két diák végzett: a niši Bubanj iskolából Luka Kostadinović és a már említett, újvidéki Milan Petrovic iskola tanulója, Ljubica Živojnović. Az Audiovox mindannyiuk számára értékes nyereményeket biztosított, a diákokat nagyon megörvendeztették, remélik, hogy jövőre már ugyanolyan formában barátkozhatnak majd a nemes akció keretében, mint ahogy azt az elmúlt években tették.

Az elképzelést az Audiovox 2012 szeptemberében valósította meg legelső alkalommal, a süketek és a halláskárosultak világhete alkalmából, gondjaikra világszerte szeptember utolsó hetében fokozottan figyelnek fel. Megálmodók azt szeretnék, ha a Hallani és megérteni humanitárius akcióval a halláskárosult gyermekeknek egy szép napot ajándékozhatnának, egyúttal szeretnék a nyilvánosság figyelmét felhívni arra, hogy a halláskárosult gyermekek is közösségünk részét képezik, vágyaikkal és szükségleteikkel egyetemben. A www.cutiirazumeti.com internetes honlapon megtalálunk mindent, ami ezzel a humanitárius akcióval kapcsolatos.