2024. április 20., szombat

Felújítják az egyetemi város parkját

Az újvidéki önkormányzat megkezdte a Parkok újjáélesztéséért elnevezésű projekt megvalósítását, amely a 10.000 fát Újvidékért akció folytatása.

A projektnek az a célja, hogy az újvidéki parkokban a polgárok jól érezzék magukat, ezért facsemetéket, cserjéket ültetnek városszerte.

November elején elkezdődnek a Bölcsészettudományi Kar előtt lévő park rendezése körüli előmunkálatok, és a tervek szerint december derekára befejezik a környék rekonstrukcióját. A projekt szerint teljesen új kinézete lesz az egyetemi város parkjának. A munkálatok első fázisa keretében 88 új facsemetét ültetnek (nyírfákat, közönséges gyertyánokat, ostorfákat, kőrisfákat, tölgyeket).

A Mezőgazdasági Kar tanárai az újvidéki önkormányzat szakértőivel közösen felmérték, hogy mely fákat érdemes meghagyni a parkban, és melyeket kell kivágni, illetve megmetszeni annak érdekében, hogy biztonságos legyen a terület. Ez azért fontos, mert a közelmúltban az EXIT fesztivál ideje alatt az egyetemi parkban volt kialakítva a látogatók számára egy kemping, és a terebélyes fákról egy vihar alkalmával korhadt ágak szakadtak le, amelynek miatt egy személy meghalt, ketten pedig megsérültek – emlékeztet a Dnevnik napilap honlapján megjelent cikk.

Az újvidéki önkormányzat a következő időszakban azt tervezi, hogy az összes városi parkot felújítja, mindezt annak érdekében, hogy minél többen a szabadban töltsék szabadidejüket az év minden szakában.