2024. március 29., péntek

Megszerettették a bábjátékot és a meséket

Az adai Jancsi Bohóc Bábszínháza fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli

Az adai Jancsi Bohóc Bábszínháza évente kétszáz előadást mutat be óvodákban, iskolában, művelődési egyesületekben, színházban, fesztiválokon és egyéb rendezvényeken Vajdaság-szerte és az anyaországban.

Mészáros Enikő, a bábszínház alapítója és felelőse elmondta, hogy a Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület az idén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját, habár a bábszínház már tíz éve működik. Az évforduló alkalmából Adán bábszínházas fesztiváli hangulatot terveztek kiállítással és bábelőadásokkal, viszont közbeszólt a járvány, így a gyermekeknek online rajzpályázatot hirdettek, amelyre november 4-éig lehet jelentkezni.

– Óvónők és pedagógusok hozták létre a bábszínházat. Név szerint Orovec Cecília, Vastag Mónika, Berec Tünde és még sokan mások, akik ma is résztvevői és előadói a bábszínháznak. Hiánypótlás gyanánt alakítottuk meg, mivel nem igazán volt lehetőségünk eljutni a gyermekeinkkel nagyobb városokba vagy külföldre, viszont szerettük volna helyben megteremteni a bábszínház varázsát és hagyományát. A bábjátszásunk célja, hogy a gyerekekkel megszerettessük a bábjátékot és a meséket, valamint igaz, belső értékeket adjunk át nekik gyermeknyelven – magyarázta Mészáros Enikő.

– Már tíz éve működünk, öt évvel ezelőtt pedig a pedagógusok, az óvónők és a kultúregyesületek kérésére hoztuk létre az egyesületet, hogy könnyebben megszervezhessük az előadásokat a gyerekeknek. Gazdag öt év, illetve tíz év, ami mögöttünk van, mivel a járványhelyzet előtt évente kétszáz előadást sikerült bemutatnunk az óvodákban, az iskolákban, a színházakban és a különféle fesztiválokon Vajdaság-szerte, illetve az utóbbi években már Magyarországon, a határ menti területeken is. A Tisza mentén mutatunk be bábelőadásokat. Nagyon hálásak a helybeliek, szinte havonta visszajárunk Ada község településeire és a falvakba. Fellépünk Óbecsén, Bácsföldváron, Szenttamáson és Újvidéken, illetve a bánáti Tiszaszentmiklóson és Csókán is, az utóbbi helyen évente visszajárunk a nyári színházi napokra. Bemutatkoztunk Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és a Szabadka környéki falvakban, Hajdújáráson és Kispiacon is. Felléptünk a magyarországi Kübekházán és Újszentivánon, valamint az idén meghívást kaptunk Budapestre, a Magyarság Házába, ami nem biztos, hogy összejön, viszont tavasszal, a járvány kezdetekor felkértek bennünket egy videós bábelőadás megtartására, amit elküldtünk, és sikerült is nekik megosztaniuk – közölte a bábszínház vezetője, aki megjegyezte, hogy rengeteg időt vesz igénybe a bábelőadás elkészítése, megszervezése és menedzselése. Ez a feladat teljes ember kívánt, ő is csak ezt csinálja, nem dolgozik mást. Ha nincs járványhelyzet, akkor teljes munkaidőt igényel ennek a feladatnak az ellátása.

– A bábszínház egy komplex műfaj, ahol a gyermekek zenei és szépérzéke, valamint beszéde is fejlődik; ahol fontos a tanulás, ugyanakkor a szórakoztatás is. Fontos, hogy a gyermek egy kicsit belelépjen a mesevilágba, és részese, esetleg alakítója is legyen a történetnek, ugyanakkor kapjon tőle valami tanulságot is, esetleg kedvet ahhoz, hogy otthon is megpróbálja. A repertoárunkban mintegy ötven mese szerepel. A kisebb gyermekeknek való erdei meséktől a különféle tündérmesékig. A három és tíz év közötti korosztály érdeklődési köréhez próbáljuk igazítani a történeteket, és lekötni a figyelmüket. Mindig igyekszünk az évszakokhoz és az ünnepekhez kapcsolódó előadásokat bemutatni. A gyermekhét előadásai után igyekszünk őszi, karácsonyi, téli, farsangi és húsvéti témájú, illetve a nyári élményeket feldolgozó előadásokat felkínálni, esetleg olyan népmesét feldolgozni, ami kint játszódhat, ami a körülöttük lévő világot ábrázolja. A mesék között van néhány saját szerzemény is, általában azonban híres meseírók meséit mutatjuk be, vagy népmeséket dolgozunk fel. Két-három hónapba telik, hogy a szöveg megszülessen, aztán begyakoroljuk. Közben előkészítjük a bábokat és a díszletet, majd utána megszervezzük a bemutatókat. A díszletet és a bábokat is mi készítjük. Az utóbbi elkészítésében segédkezik Jakobovics Margit nyugdíjas óvónő, aki nyolcvanhat éves, de még mindig elkészít néhány bábot vagy díszletet, amiben tud, segédkezik. Van kétszáz–kétszázötven bábunk és rengeteg díszletünk, ami az évszakokhoz és az ünnepekhez kapcsolódik. Ezeket is általában igyekszünk újítani és szépíteni. A repertoár bemutatásánál odafigyelünk arra, hogy egy-egy bábjátéknál elteljen három-négy év, hogy az óvodások kisiskolások legyenek, a kisiskolások pedig felsősök, hogy ne ismételjük az előadásokat. Habár a gyerekek nagyon szeretik az ismétlést, és nem zavarja őket, igyekszünk bizonyos időt várni, hogy a régieket újra elővegyük, a gyermekhétre azonban mindig próbálunk új darabot készíteni. Ez számunkra is a fejlődés feltétele, hogy ne laposodjunk el – mondta Mészáros Enikő, aki megjegyezte, hogy hangszereket is használnak az előadásokon, valamint műzenét kíséretként. Kiemelte, hogy nemcsak a gyerekek szeretik a bábszínházat, hanem sokszor a felnőttek, a szülők és a nagyszülők is nagy átéléssel tekintenek meg egy-egy előadást.

A koronavírus-járvány miatt az utóbbi időben a Jancsi Bohóc Bábszínházának sem nagyon volt fellépése. Mészáros Enikő sajnálattal jegyezte meg, hogy a járványhelyzet miatt elmarad az évfordulós ünnepség is, ami helyett online rajzpályázatot hirdettek Ada község önkormányzatának támogatásával. A pályázat témája Jancsi Bohóc, a tetszőleges képzőművészeti technikával készített pályamunkákat november 4-éig lehet elküldeni a jancsibohoc005@gmail.com ímélcímre. Az eredményhirdetés november 11-én lesz online, illetve ha a járványhelyzet engedi, akkor a gyermekkönyvtárban adja át a jutalmakat a díjazott pályamunkák készítőinek Jancsi Bohóc.

A Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület távlati terveiről Mészáros Enikő elmondta, hogy szeretnének újabb előadásokat tartani az óvodákban és az iskolákban, valamint egy nyári tábor megszervezését is tervezik mintegy húsz fiatal részvételével. A táborban készítenének egy bábelőadást a kellékekkel és a díszlettel együtt, majd be is mutatnák. Megjegyezte, hogy a tábor egyben az utánpótlás-nevelést is szolgálná. Mészáros Enikő kiemelte az amatőr bábosok számára szervezett képzések fontosságát is, majd hozzátette, ezért 2021-ben profi bábművészek bevonásával terveznek előadást készíteni a gyerekeknek Adán, illetve képzést is szeretnének majd tartani az érdeklődők számára.