2024. április 19., péntek
ÚSZÁS

A „buborék” sem ördögtől való

Szabó Szebasztián, a Győr zentai születésű úszója idén az Aqua Centurions színeiben versenyez a budapesti Duna Arénában zajló Nemzetközi Úszóligában (ISL). A 24 éves tehetség eddig két összecsapáson állt rajthoz a magyar fővárosban, 50 méter pillangón mindkét alkalommal rendkívül magabiztosan, új egyéni és magyar országos csúccsal nyert.

Az eredmények alapján kiváló formában vagy, mindazonáltal a fő célkitűzésed, az olimpia még távol van.

Az elmúlt két hétben minden számban javítani tudtam, úgy 50 és 100 pillangón, mint 100 gyorson. Közel fél másodperccel vagyok gyorsabb az eddigieknél. Legyen szó rövid pályás vagy nagymedencés versenyről, 50 vagy 100 méterről, úgy érzem, az elmúlt két év győri munkája épp jövőre, a legfontosabb megmérettetéseken csúcsosodik majd ki.

Nyilvánvaló, hogy az 50 pillangó nagyon jól megy. Mi lesz azzal plusz ötvennel?

Lépésről lépésre haladunk, és építjük fel az olimpiai számot is. Jó úton haladunk, tavaly a negyedik legjobb idővel rendelkeztem a világranglistán, ez alapján bizakodom, hogy a százzal se lesz különösebb probléma. Természetesen, a prioritás továbbra is a tokiói játékok, ugyanakkor nem lehetünk benne biztosak, hogy a jövőben a rövidebb távot nem veszik bele a programba, így arra is készülünk.

A csapatod szereplésétől függően kétszer még biztosan versenyzel az idei ISL-ben.

Örülök, hogy van versenylehetőség, igyekszem ezeket arra használni, hogy élesben is kipróbáljam, mire vagyok képes, és minden számban javítani szeretnék a továbbiakban.

A társaid közül többen is nyilatkozták, hogy nehéz nekik nagy medencéről rövid pályára váltani. Neked szemmel láthatóan nem okoz különösebb problémát.

Érdekes, idén nem edzettem kis medencében, ugyanakkor nem érzem ezt hátránynak. Valaki könnyen alkalmazkodik, másnak nehezebben megy, ez természetes. A rövid pálya előnyösebb a robbanékony, jó rajttal rendelkező úszóknak, akik hatékony munkát végeznek a víz alatt, és gyorsak a fordulóik.

A sorozat kezdete óta a külvilágtól elzárva, buborékban” éltek.

Sokkal könnyebb volt alkalmazkodni, és sokkal elviselhetőbb, mint azt előzőleg hittem. A hotel kiváló, mindig akad valami program, egyelőre feltalálom magam. Valójában egy hosszabb és valamivel szigorúbb edzőtáborként tudnám jellemezni, ezekhez pedig már hozzászoktam korábban.