2024. március 29., péntek
FOGÁSZAT

Kémiai plakk-kontroll

A kémiai plakk-kontrollt akkor alkalmazzák, ha nem lehet kézi fogmosással és fogápolással eltávolítani a lepedéket a fogakról, ha gyulladásos folyamatok jelentkeznek vagy jelentkezhetnek, vagy a gyulladásos folyamatok veszélyt jelentenek valamilyen szisztémás betegségeknél. Ezek a szerek csökkentik a baktériumok számát és terjedésüket a véráramban. Sajnos szelektív, csupán a káros baktériumokat pusztító szer nem létezik, csak az összmennyiséget csökkentik.

A biológiai hatás alapján ezen hatóanyagok lehetnek: enzimek, antiszeptikumok (gátolják a baktériumok, gombák szaporodását), antibiotikumok (gátolják és elpusztítják a baktériumokat és a gombákat). A kémiai plakk-kontrollra használt szerek rövid, illetve hosszan tartó hatásúak.

A kémiai szerkezet alapján pedig ezen hatóanyagok lehetnek:

fenolok (pl. Listerin, Triklozán), kvarterner ammonium vegyületek (Octenidin, CPC), halogének (jód- vagy fluórvegyületek), fémsók (pl. ezüst, cink), növényi alkaloidák (pl. vérehulló fecskefű), bis biguanidin származékok (pl. klórhexidin diglukonát).

A kémiai plakk-kontrollt a szájvizekben és fogkrémekben is alkalmazzák. Leginkább a következő hatóanyagokat használják fel:

• Triklozánt és CPC-t, vagyis cetilpiridium-kloridot (csökkentik a lepedék képződését)

• Fluoridvegyületeket (csökkentik a fogszuvasodást és a baktériumok tapadását a lepedékben)

• PVP-jódot nem igazán használnak, de szükség lenne rá a fogágybetegségeknél

• Klórhexidin – arany standardnak számít. Régebben a bőr fertőtlenítésére használták, mivel baktérium- és gombaölő hatása van; 8–12 órán át hat, csak arra kell vigyázni, hogy ha előtte olyan fogkrémet használunk, ami habzik és Na-laureátot tartalmaz, az inaktiválja a klórhexidint, ezért fogmosás után ajánlott 30 percet várni, és csak utána használni a klórhexidines szájvizet. Manapság vizes oldatát használjuk, általában 0,12–0,20%-ban, de a hosszan tartó hatás céljából 0,06%-osat ajánlanak.

• Listerin esszenciális olajokból áll. Hatóanyaga a timol, mentol, metil-szalicilát és eukaliptol, és a fenolos oldatok közé tartozik. Nagyon jól behatol a lepedékbe és baktériumölő hatást fejt ki, különösen akkor, ha előtte letisztítják a fogkövet és a lepedéket. A metil-szalicilát természetes szalicilszármazék, amit a fűzfa kérgéből vonnak ki, és már nagyon régóta használják természetes formában, láz és fájdalom csillapítására.

• Octenidin a kvaterner ammonium vegyületek közé tartozik, jó a baktericid hatása. Hatásos a gyökérkezelések során öblítőszerként, ezenkívül kiváló bőrfertőtlenítő is.

A szájöblítők csupán a gingivális tasak 3 mm mélységéig hatnak.

Összegzésként elmondhatjuk: nagyon fontos a helyes szájápolás megtanulása/megtanítása már a kisgyermekkortól kezdve. Fontos már otthon megtanulni, hogy kellő időt szenteljünk a mindennapi fogmosásra, szájápolásra. Legjobb, ha reggel reggeli után, vagy ha sietünk, reggeli előtt, és este vacsora után azonnal végezzük a szájápolást. Mindegy, milyen fogkefével és fogkrémmel, mert a technika és az idő a legfontosabb, valamint hogy naponta egyszer, este, a fogközöket is megtisztítsuk. A szájvizeket csak megfelelő javallatkor használjuk, mert mindennapos használatukkal csökkenthetjük a hasznos baktériumflórát is. A rendszeres szájápolással ugyanis hatékonyan növeljük a szájüreg egészségét, és csökkentjük a hajlamot a különféle kóros elváltozásokra.