2024. március 28., csütörtök

Pataki-gyűrű nélkül

A délvidéki magyar színjátszás napján bemutatták a magyar társulat legújabb előadását Szabadkán

A szabadkai Népszínházban csütörtök este ünnepelték meg a délvidéki magyar színjátszás napját. Bemutatóra is sor került: a társulat új előadását, A gyászoló családot tekinthették meg a nézők. A produkcióban Baráth Attila, G. Erdélyi Hermina, Nyári Ákos, Pálfi Ervin, Pesitz Mónika és Ralbovszki Csaba színészeket láthattuk. A Branislav Nušić műve nyomán készült előadást Andrej Boka rendezte.

A 2019/2020-as színházi évad a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt. Emiatt elmaradt a Pataki-gyűrű gála, így a díj átadása a jövő évig várat magára. Elsőként Körmöci Petronella társulatigazgató köszöntötte a megjelenteket:

– Rendhagyó ünnep ez a mai, hiszen a járványügyi intézkedések miatt nincs és nem is lehetett telt ház, és nem tudtuk megszervezni a már megszokott, az ünnephez kapcsolódó rendezvényeinket. Sajnos az élet közbeszólt, és a világjárvány arra kényszerített bennünket, hogy az idei évadban csak nagy elővigyázatossággal találkozhassunk szeretett közönségünkkel. Nem engedtük meg magunknak, hogy ez a kellemetlenség a kedvünket szegje. Ezért döntöttünk úgy, hogy ha szerényen is, de idén is megemlékezünk a délvidéki magyar színjátszás legimpozánsabb ünnepéről – emelte ki Körmöci Petronella.

Mint Miloš Stanković, a szabadkai Népszínház főigazgatója kiemelte: hetvenöt éve, 1945. október 29-én került sor ebben az intézményben az első magyar nyelvű bemutatóra, ma már Vajdaságban négy hivatásos színházban játszanak magyar nyelven, a szabadkai Népszínházban, az Újvidéki Színházban, a Zentai Kamaraszínházban és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az idei ünnep teljesen másként alakult, mint az eddigiek. A felolvasószínházat felvételről tekinthették meg a nézők. Ezen az estén a délvidéki magyar színjátszás napját ünnepeljük, amelyre színházunk méltán lehet büszke – hangsúlyozta az intézmény főigazgatója.

Ezt követően Körmöci Petronella köszöntötte a társulat két nyugdíjba vonult munkatársát, Szilágyi Nándor és Szirácki Katalin színművészeket, akiket továbbra is láthatunk az előadásokban. Emellett a társulat új tagjai is köszöntötték, vagyis Budinčević Krisztiánt, Dedovity Tomity Dinát és Magyar Zsófiát. Az év konstruktív munkatársának járó díjat Mészáros Anikó közönségszervezőnek ítélték oda.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata a közeljövőben két bemutatóval készül. Az egyik a Tesztoszteron, a másik az El nem küldött levelek című előadás lesz.