2024. április 18., csütörtök

Tiodorović: Egyelőre szó sincs az óvodák és iskolák bezárásáról

Egyetértünk az európai állásponttal, és köreinkben sem merült fel az óvodák és iskolák bezárásának kérdése – jelentette ki Branislav Tiodorović epidemiológus, a köztársasági válságtörzs tagja a Szerbiai RTV-nek.

Nyilatkozatában kifejtette, hogy Szerbiában jól működnek a foganatosított óvintézkedések az óvodákban és az iskolákban. Napi szinten követik a helyzet alakulását, különösen azokra a diákokra figyelnek, akik kapcsolatba kerültek koronavírus-fertőzöttekkel. Ha valamely tanintézményben fertőzött diákot szűrnek ki, akkor az osztályban, vagy az egész iskolában elrendelhetik az online oktatásra való áttérést.

A fertőzöttek számának növekedéséről a szakember elmondta, hogy a helyzet romlására lehet számítani.

– Olyan helyzetben vagyunk, hogy meg kell találnunk az egyensúlyt a polgárok egészségének védelme és a gazdaság működőképességének megőrzése között, mert, ha ez utóbbi nem működik, akkor az előző sem – mondta Tiodorović.

Véleménye szerint a közeljövőben nem kell különösebb szigorításokra számítani, mert a negatív mutatók ellenére sem zárják be a tanügyi intézményeket, noha nem zárja ki, hogy indokolt esetben ezt a megoldást választják.