2024. április 18., csütörtök

A mezőgazdasági épületeket mentesítik az adóteher alól

A szárnyra kelt hírekkel ellentétben nem növekszik, hanem csökken a mellékhelyiségek után fizetendő adó január 1-jétől

A szerbiai pénzügyminisztérium szerint eddig is fizettek adót a polgárok a melléképületek után, ami az utóbbi napokban szárnyra kelt hírekkel ellentétben az ingatlanadóról szóló törvény módosításával a jövőben csökkenni fog.

Ezt a pénzügyminisztérium közölte, miután olyan pontatlan információk jelentek meg a nyilvánosság előtt, melyek szerint a törvény módosításával lehetőség nyílik az összes mellékhelyiség (mint a fészer, fáskamra, ólak, istállók, fedett terasz…) megadóztatására, miközben nem így van, a garázsok, valamint a gazdasági- és melléképületek után eddig is fizettünk adót, a jövőben viszont az adóteher csökkenni fog. A tévesen tolmácsolt módosítási törekvéssel szemben a várhatólag január 1-jétől életbe lépő módosított törvény a mezőgazdasági termelők helyzetét inkább könnyíti, mint sújtja, mert a mezőgazdasági tevékenységre szolgáló létesítmények után nem kell adózniuk a polgároknak, írja a Tanjug a pénzügyminisztérium közleménye nyomán.

A közlemény szerint a vagyonadó teljes mértékben az önkormányzatokat illeti, s az adócsökkentéssel a polgárok járnak majd jól, ami azt is jelenti, az önkormányzatok bevétele pedig csökkenni fog.