2024. március 29., péntek

Nincs remény, csak jó filmek

A Filmfront rövidfilmfesztivál online

A 18. Film Front elnevezésű Nemzetközi Rövidfilmfesztivál ma kezdődik és vasárnapig tart.

A járványhelyzet súlyosbodása miatt azonban a szervezők úgy döntöttek, hogy a teljes fesztivál programját online felületen mutatják be. A műsort mindenki ingyenesen követheti, csupán egy előzetes regisztráció szükséges a filmfront.rs oldalon. Az idei film fronton 73 rövidfilmet mutatnak be, amelyeket Filip Markovinović rendező válogatott ki az 1100 beérkezett alkotás közül. A filmeket a Szerbia és régió, valamint nemzetközi versenykategóriákban díjazzák. Ez utóbbi kategória nyertesét a közönség választhatja ki, a Szerbia és régió kategória legjobbját pedig az Ognjen Petković rendező, Marija Stojnić rendező és Mladen Sovilj színészből álló zsűri választja ki. A Szerbiai Filmközponttal együttműködve a Szerbia és régió kategória nyertese ezereurós jutalomban részesül.

A szerevezők a világ minden tájáról várták a jelentkezőket, az idei pályaműveket május 18-a és augusztus 31-e között küldhették be. A fesztivál zsűrije azokat a filmeket vette figyelembe, amelyek művésziek, játék-, animációs- és dokumentumfilmek, valamint azokat, amelyeket 2019. január 1-je után mutattak be, valamint hosszúságuk nem haladja meg a 30 perces játékidőt.

Filip Markovinović a fesztiválon bemutatandó filmek válogatójának magyarázata szerint, a rendezvény idei jelmondata tükrözi az előállt helyzetet: az idei eseményt különleges körülmények között rendezzük meg, ebben a helyzetben, amikor senki sem tudja biztosra megmondani, hogy a járvány mikor ér véget, és hogy lesz-e lehetőség a fesztivált az előre megtervezett rendben megtartani, csak reménykedhetünk abban, hogy minden rendben lesz. A reménykedés azonban nem elég, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy az esemény megvalósuljon. Olyan filmeket keresünk, amelyek akcióra buzdítanak, megoldást nyújtanak és természetesen jók is – nyilatkozta korábban Markovinović.

Nina Latinović, a fesztivál igazgatója is úgy véli, hogy reményeik megvalósításán kell dolgoznunk. – Nem elég reménykedni, akarni, tudni és dolgozni kell, ha valamin változtatni szeretnénk. Csak a jó filmek tudják megváltoztatni a világot – üzente Latinović.

A nézők számára tehát az idén olyan filmeket kínálnak, amelyek ápolják az alkotók művészi kifejezőkészségét és amelyek kitolják a filmes nyelv határait. A rendezvény elsődleges célja az, hogy felsorakoztassa a fiatal alkotókat és népszerűsítse Szerbia és a régió rövidfilmjeit.