2024. április 19., péntek

Égetőkemence az Izidának

Új felszereléssel bővül a bácsfeketehegyi, sérült gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó egyesület

 Számos foglalkozás folyik ay Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület napközijében. A sérült gyerekek és fiatalok nevelőik segítségével sok műhelymunkán vesznek részt, s ennek köszönhetően értékes kézműves alkotások születnek.

A héten megtörtént az új égetőkemence próbája (Lakatos János felvétele)

A héten megtörtént az új égetőkemence próbája (Lakatos János felvétele)

A műhelymunkák között sok hagyományos tevékenység is van: szövés, hímzés, mézeskalács-készítés és a fazekassá – számolt be lapunknak Papp Julianna, az egyesület elnöke. Ez utóbbi igen népszerű az Izida felhasználói között, a munka azonban korábban nehézségbe ütközött – tudtuk meg az elnöktől.

– Pályázati útján beszereztünk korongot, alapanyagot, és szakembereket is biztosítottunk, akik a Vajdasági Magyar Folklórközpontból látogatnak el mihozzánk. Fazekassággal már öt éve foglalkozunk, de nem volt teljes a folyamat, mert égetőkemence híján mindig várnunk kellett valahol az égetésre, a festésre, és ez hátráltatta a munkát. Emiatt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez fordultunk segítségért, pályázat útján. Elektromos, kerámia égetőkemencére pályáztunk, és nagy örömünkre egymillió dinár támogatást kaptunk erre célra, valamint anyagok beszerzésére – mondta el az elnök, ér örömmel újságolta, hogy a kemence megérkezett az Izida székházába, és a héten már ki is próbálták.

– Egy nagyon értékes kemencét kaptunk, amelyben egyszerre több tárgyat tudunk kiégetni. Ez azért is fontos, mert a kerámiákat kétszer kell égetni, nagyon magas hőfokon. Először kiégetjük a formát, majd festés után még egyszer ki kell égetni. Ezért is volt nehéz eljutni a végtermékig, mert ez nem volt helyben biztosítva. Most viszont az egész folyamatot itt, helyben végig tudjuk csinálni – számolt be Papp Julianna.

Az égetőkemence a Izida székházának udvarában, egy kis melléképületben kapott helyet. Az épületet most átalakítják, hogy lehessen használni. Ami érdekes ezzel kapcsolatban, hogy a felújítási és átalakítási munkába az Izida felhasználóit is bevonják – számolt be az elnök, aki szerint ez azért jó, mert így sokkal inkább magukénak fogják érezni. Papp Julianna arról is szólt, hogy az a céljuk, hogy értékesítsék az Izida felhasználói által készült kézműves tárgyakat. A kormánynál pályáztak egy webáruház létrehozására, de még nem kaptak választ, viszont komolyan dolgoznak a különböző termékek értékesítésének lehetőségén.

– Arra irányul a munkánk, hogy valamilyen formában önállósuljunk. Ha az általunk elkészített termékeket sikerül értékesíteni, akkor nem függünk majd a különböző támogatásoktól. Már ha költségeink egy részét le tudnánk ilyen módon fedni, akkor is kényelmesebb lenne a helyzetünk – közölte az elnök, és végezetül arról is szólt, hogy október végén ér véget egy műhelysorozat, amely a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósul meg. Ennek keretében szövéssel, varrással, főzéssel és fazekassággal is foglalkoztak.