2024. március 29., péntek

A kontinens egyik legkevésbé fásított területévé degradálódott Vajdaság

A VOICE felmérései szerint Szenttamáson és Temerinben a legrosszabb a helyzet
Fotó: Nagy Magdolna

Fotó: Nagy Magdolna

A vajdasági kutató-elemző központ (VOICE) szerint rossz évet tudhatunk magunk mögött fásítás szempontjából, ugyanis a tartományi költségvetésből egy dinárt nem fordítottak erre a célra, így tovább romlik Vajdaságban a helyzet, pedig így is a kontinens egyik legegészségtelenebb, legalábbis legkevésbé fásított területévé degradálódtunk. A 021.rs jelentése szerint Dejan Maksimović, a Stanište ökológiai társaság tagja kifejtette, legalább 170.000 hektár erdőre lenne szükség ahhoz, hogy felzárkózzunk az uniós szintre, vagyis a jelenlegi 140.000 hektárnyi vajdasági erdős terület helyett 310.000 hektárral kellene rendelkeznünk.

A VOICE felmérései szerint Szenttamáson és Temerinben a legrosszabb a helyzet, itt a terület mindössze 1 ezreléke erdősített, miközben a nemzetközileg elfogadott normák szerint ajánlatos, ha az összterület 14 százaléka erdősített. Fogas kérdés, és mindannyiunkat kellene foglalkoztasson, hogyan lehet 1 ezrelékről 14 százalékra jutni.

Dragana Arsić, a Védjük meg a Tarcal erdőit! (Odbranimo šume Fruške gore) civil szervezet tagja szerint a hegységben az utóbbi öt évben mindössze 260 hektáron fásítottak, és tetőzi a bajt, hogy mind több utat építenek a területén. Gondot okoz az ellenőrizetlen fakitermelés, becslése szerint a Tarcalon – egy természetvédelmi övezetben –, évente 50-60 ezer köbméter fát vágnak ki, nem kevésbé az, hogy Vajdaság-szerte egyre több vállalkozás indul be, amelyek szaporítják a környezetszennyezők sorát.