2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Rangadókkal köszön be a november

A hétvégén az első a másodikkal, a harmadik a negyedikkel játszik a magyar NB I.-ben

Ezúttal az iskolai őszi szünet idejére esik az utóbbi évek legnagyobb rangadójának számító Fehérvár–Ferencváros bajnoki összecsapása, de amikor a MLSZ versenybizottsága hetekkel korábban összeállította a menetrendet, éppen a 9. fordulóban elkövetett egy hibát. Legalábbis erre hívta fel a figyelmet október elején Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki nehezményezte, hogy a csúcsrangadót november 1-jén, azaz mindenszentek napján rendeznék.

Ezért aztán az MLSZ-hez, a két csapat vezetőségéhez, az MTVA-hoz és a rendőrséghez fordult, mondván, az egy dolog, hogy kegyeleti, biztonsági és közlekedési szempontból is elfogadhatatlan mindez – de főleg Székesfehérváron, ahol a stadion közvetlen szomszédságában több temető is található. Az MLSZ végül elfogadta a kérést, így a meccset szombatra hozta előre, mindenszentek napján pedig az MTK–Újpest mérkőzést közvetíti majd az M4 Sport.

Visszatérve a rangadóra: a Fehérvár kissé döcögősebben veszi az akadályokat, de hét forduló után még veretlen, négy győzelem és három döntetlen a mérlege. A múlt héten Mezőkövesden győzött 2:1-re, akkor Márton Gábor ugyan nem volt maradéktalanul elégedett a kihagyott helyzetek miatt, de szerinte az ilyen mérkőzések csak a javukra válnak. „Az ehhez hasonló, nehezen kiharcolt győzelmek minden szempontból jót tesznek a csapatnak, összességében megérdemeltük a három pontot” – nyilatkozta a székesfehérváriak edzője.

A Fradi egy meccsel kevesebbet játszva is egypontos előnnyel áll a tabella élén, a múlt héten Tokmac Nguen és Somália góljaival 2:0-ra verte az Újpestet, ezzel tovább javított a rekordján. A klubcsúcsot jelentő, immáron 57 bajnoki óta tartó hazai veretlenségi széria három éve a Mezőkövesd 2017. április 29-ei legyőzésével kezdődött, azóta 46 győzelem mellett 11 döntetlent játszott pályaválasztóként. „Nagyon sok mérkőzés áll előttünk, nehéz helytállni egyszerre az NB I.-ben és a Bajnokok Ligájában is. Örülök, hogy a fiúk tudták, hogy milyen fontos a derbi, ez a siker valószínűleg a telt háznak is köszönhető volt” – mondta Szerhij Rebrov edző, aki nem számíthat koronavírusos albán légiósára, Myrto Uzunira. A felek tavalyi három, egymás elleni mérkőzése közül kétszer a Fradi győzött, legutóbb azonban éppen a Sóstói Stadionban a Fehérvár nyert 1:0-ra, az azóta visszavonult Juhász Roland tizenegyesével.

Kevesen mertünk volna arra fogadni, hogy a 9. fordulóban ráaggatjuk a Budafok–Paks meccsre a rangadó címkét. Pedig a tabellára nézve ez teljesen helytálló: az újonc ugyanis a harmadik, míg a bajnokságot tragikusan kezdő Tolna megyei csapat már a negyedik helyen áll. A két csapat korábban még sohasem találkozott egymással bajnokin.

Érdekes mérkőzés vár a Puskás Akadémiára is, amely a koronavírus miatt kulcsembereit elveszítette ugyan augusztusban, de a fiatalítás nagyon bejött: az első négy fordulóban három győzelmet is sikerült aratni. Aztán ahogy a légiósok visszatértek, elfogyott a lendület, a felcsútiak a legutóbbi három meccsüket elbukták, nyolc gólt kaptak, mindössze egyet szereztek. A vasárnapi, Diósgyőr elleni 3:0-s vereség azért is volt kínos, mert a rivális négy vereség után támadt fel. Ezt már Hornyák Zsolt sem hagyhatta szó nélkül, a felvidéki szakember azt mondta, megpróbál változtatni, de ha nem megy, akkor vagy ki kell rúgni pár játékost, vagy ő távozik.

Szétromboltuk a nyerő csapatot, a fiatalokat. Senki sem számított a koronavírus ilyen hatására, de a játékosok visszatérése óta a csapat egész más képet mutat. Ha nem lesz rend az öltözőben, ha egymásra fognak irigykedni, és nem a pályán dől el, hogy ki játszik, és milyen erős, és megmutassa, akkor nekem itt nincs keresnivalóm” – bosszankodott. Hogy ennek lesz-e foganatja, majd szombaton kiderül, amikor sorozatban három zakónál tartó Zalaegerszeg látogat a Pancho Arénába.

A 9. forduló programja

Október 31., szombat: Puskás Akadémia–Zalaegerszeg (14.45), Honvéd–Mezőkövesd (17), Fehérvár–Ferencváros (19.30). November 1., vasárnap: Budafok–Paks (14.05), Újpest–MTK (16), Kisvárda–Diósgyőr (18.30).