2024. április 23., kedd
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

A szlovén visszavágott

Újabb hegyi befutós szakaszt hozott a Vuelta, amely továbbra is Észak-Spanyolországban, de már nem Baszkföldön folytatódott. A nap első fele csak kisebb lankákat hozott, ám 100 kilométer után következett egy 10 kilométeres, nem túl meredek emelkedő, a cél pedig a 11 kilométer hosszú és 7,6 százalékos átlagú, moncalvillói hegy tetején volt elhelyezve.

A 164 kilométeres etapon bő fél órára volt szükség, mire a héttagú szökevénycsoport (Cavagna, Costa, Stannard, Dewulf, Dyball, Simon, Madrazo) eltávolodott. Bár előnyük egy ideig az 5 percet is meghaladta, a hullámzó terep és a főmezőny munkája miatt nem volt esély a hazaérésre, a legkitartóbb Dewulf–Dyball párost az utolsó hegy lábánál érte utol az esélyesek csoportja.

Ahogy az várható volt, a meredek ismét vízválasztónak bizonyult, hiszen a végére komoly időkülönbségek alakultak ki, és a végére kizárólag a legnagyobb összetettfavoritok maradtak az élen. Az utolsó kilométerre a piros trikós Carapaz és Roglič maradt egyedül, és utóbbi bizonyult erősebbnek, visszaszerezve valamennyit a vasárnap elvesztett időből.

Végeredmény, 8. szakasz (Logroño–Alto de Moncalvillo, 164 km): Primož Roglič 4:07:08 óra, Richard Carapaz +13, Dan Martin +19, Alekszandr Vlaszov +25, Hugh Carthy +33 mp stb. Az összetett állása: Carapaz 32:31:06 óra, Roglič +13, Martin +28, Carthy +44 mp, Enric Mas +1:54 perc stb.