2024. március 29., péntek

Veszteglő vagon és túlélők

Bemutatták a Szabadkai Népszínház idei drámapályázatának nyertes előadásait a Pannon Televízió műsorán

A Kortárs Vajdasági Szerzők Felolvasószínházát az idén rendhagyó módon a televízió képernyőjén követhettük végig. A Szabadkai Népszínház idei drámapályázatának két nyertes alkotása mellett az előadásokhoz kapcsolódó vitafórumot is megtekinthették szerda este, a délvidéki magyar színjátszás napjának előestéjén, a Pannon Televízió műsorán. A drámapályázat győzteseiről Oláh Tamás, Körmöci Petronella és Brestyánszki B. Rozália összetételű zsűri döntött. Elsőként Nomád Földi László Bodó Viktorra várva című drámája alapján készült előadást nézhették meg. A produkció szereplői Budinčević Krisztián, Csernik Árpád, Kalmár Zsuzsa, Kovács Nemes Andor, Magyar Zsófia, Mezei Ádám és Rókus Zoltán voltak. A vonaton vesztegelő csapat kálváriája során sötét titkok látnak napvilágot, és senki sem az, akinek elsőre mutatja magát.

Az ezt követő vitafórumon jelen volt Nomád Földi László szerző, Pongó Gábor, az előadás rendezője, valamint a vitaindító, Oláh Tamás. A beszélgetés moderátora Husnyák Andrea volt.

Oláh Tamás először vett részt válogatóként a drámapályázaton. A beérkezett munkákról elmondta, hogy mindegyikben megjelenik a szűkebb környezetünk, vagyis Vajdaság. A két nyertes műben ugyanaz a motívum vonul végig, vagyis az elmúlás. A Bodó Viktorra várva című előadás szereplőit a múltjukon keresztül ismerhetjük meg. Mindannyian találkoztak a halállal, és a beszélgetések során fokozatosan nyílnak meg egymásnak. Nomád Földi László a címmel kapcsolatban elmondta, nem véletlen, hogy ennek láttán mindenki Beckettre asszociál. A címben Bodó Viktor színész neve jelenik meg, szóval egy kicsit játszott a nevekkel. Megtudhattuk tőle, hogy a dráma ötlete nagypénteken született meg, és mint fogalmazott, a szöveg ,,harmadnapra feltámadt”, hiszen húsvétvasárnap írta meg. Érdekességként megjegyezte, hogy az előző években átadott pályamunkáihoz képest ennek a szövegnek nem volt előzménye. Pongó Gábor elmondta, hogy találkozott már ehhez hasonló előadással. Legjobban a szereplők monológjai fogták meg, amelyek során különböző emberi sorsokat ismerhettünk meg.

A második nyertes szöveg Greguss Lilla A madár még életben van című drámája volt. A kétszereplős előadásban Csernik Árpádot és Vicei Natáliát láthattuk. A postás küldeményt hoz a néninek. A levest főző asszony elmeséli neki élettörténetét, és azt is, hogy körülötte mindenki meghalt, aki élt és mozgott. Azt is megtudhatjuk, hogy a néni otthonában már több postással történtek szerencsétlenségek, balesetek, ám az előadás végén megtörik az átok. A postás megjavítja a néni rádióját, és nem történik vele semmi baj. A vitafórumon Greguss Lilla szerző, Hajdú Tamás, az előadás rendezője és Lénárd Róbert vitaindító beszélgettek Husnyák Andrea vezetésével. Greguss Lilla az előadással kapcsolatban elmondta, hogy kellemesen csalódott, hiszen annak idején, amikor megírta a drámát, pontosan ugyanígy képzelte el a színészek játékát és a díszletet is. Elmesélte a darab keletkezéstörténetét is. Többen ajánlották neki, hogy vegyen részt a drámapályázaton. A fiatal szerző nevével eddig színészként és prózaíróként találkozhattunk. Elmondta, hogy az írás során a színészi énje dominált, és arra törekedett, hogy alaposan kidolgozza a karaktereket. Lénárd Róbert szerint a szöveg egy mágikus realista novellára hasonlít. A néni egész élete arról szól, hogy aki vagy ami a közelébe kerül, meghal, a postásnak pedig semmi sem sikerül. A dráma végén meglepő fordulattal találkozunk, mivel az elején arra számítunk, hogy a postással történni fog valami. Több prózai rész is van a szövegben, amelyek során többet is megtudhatunk a szereplők élettörténetéről. Hajdú Tamás elmondta, hogy a drámában minden adott volt: a helyszín, a szöveg, a jellemek. Leginkább az okozott számára kihívást, hogy a színészeknek kamerák előtt kellett játszaniuk. A színészekkel a karakterekre helyezték a hangsúlyt, megpróbáltak minél többet beszélgetni róluk, és megfejteni őket.

Csütörtök este a délvidéki magyar színjátszás napja alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a Szabadkai Népszínház Jadran színpadán. Ezt követően mutatták be a magyar társulat legújabb előadását, A gyászoló családot, amely Branislav Nušić azonos című komédiája alapján készült.