2024. április 18., csütörtök

A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett

Migránsokat szállító hajóval érkezett a nizzai merénylő

Az európai tagországok vezetői informális videókonferenciájukon közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elítélték a dél-franciaországi Nizzában csütörtökön elkövetett, három ember halálával járó merényletet, és szolidaritásukról biztosították a francia népet - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az online értekezletet megelőzően csütörtökön.

Az olasz sajtó értesülése szerint szeptemberben, egy migránsokat szállító hajóval érkezett a dél-olasz Lampedusa szigetére a 21 éves  Brahim Ausszaui, a nizzai merénylő, majd innen jutott tovább Franciaországba.

Azon a napon "ostrom" alatt volt a sziget - írták a hírügynökségek: több mint harminc migránshajó kötött ki, hatszáznegyvennégy személlyel. Brahim Ausszaui egy húsz fős tunéziai csoport tagjaként érkezett. Egy napig a lampedusai Imbriacola táborában volt, utána feltették a Rhapsody karantén-hajóra.
Több mint két hétig karanténban volt, majd a hajóval a pugliai Bariba szállították, ide október 8-án érkezett meg. Bari migránsközpontjából október 9-én elengedték. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként. A bevált gyakorlat szerint kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot. A kiutasítási rendelet értelmében illegális bevándorlóként öt nap alatt el kellett hagynia Olaszországot.     

Franciaországba önerőből jutott el. Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálati szervek a férfi pontos útvonalát próbálják felderíteni. 

"Ha a nizzai merénylő valóban Lampedusán kötött ki, majd Bari után szabályosan nyoma veszett, akkor Luciana Lamorgese belügyminiszter kérjen bocsánatot a franciáktól, és mondjon le" - szögezte le Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője. Közösségi oldalán Salvini azt kérdezte, hány ezer terroristát "látott el, tartott el és kényeztetett" a "cinkos" Conte-kormány. Hangoztatta, hogy a "baloldali zsenik" kigúnyolták Salvinit, amikor azt állította, hogy a terroristák a migránshajókkal érkeznek. A Liga vezetője megjegyezte, hogy közben őt állítják bíróság elé, amiért megállította a migránshajókat ezzel nem csak Olaszországot, hanem egész Európát védelmezve.
Mariastella Gelmini, a szintén ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője Lamorgese azonnali parlamenti meghallgatását sürgette. Gemini kijelentette, a hírek szerint a férfi zsebében az olasz Vöröskereszt papírjait találták meg.    "Hogyan működik ez, illegális bevándorlók és terroristák érkeznek Olaszországba, a tehetetlen kormány pedig azonosítja őket, majd hagyja, hogy szabadon menjenek, amerre akarnak Európában?" - tette fel a kérdést Gelmini.
Salvatore Martello lampedusai polgármester szerint a történtek ismételten rámutattak arra, hogy szükség van a migráció kezelésének módosítására. "Nem lehet a határtérségeket terhelni a befogadással" - jelentette ki.

Mint ismeretes, a férfi reggel kilenc óra tájban egy késsel felfegyverezve hatolt be a dél-franciaországi város központjában álló bazilikába, ahol hárman tartózkodtak. A támadó elvágta a sekrestyés torkát, lefejezett egy idős nőt, és súlyosan megsebesített egy másik nőt, aki a bazilikához közeli egyik bárba menekült be, és ott halt bele sebesülésébe - közölte Christian Estrosi nizzai polgármester. A templom közelében lévő, a rendőrséghez bekapcsolt riasztóberendezés bekapcsolásával riasztották a rendvédelmi erőket, akik megsebesítették és elfogták a támadót.

Emmanuel Macron francia elnök csütörtök délután Nizzába utazott, ahol elítélte a merényletet. Országunkra iszlamista terrorista támadt rá - hangsúlyozta az elnök, és Franciaország támogatásáról biztosította a katolikus közösséget Franciaországban és máshol, emlékeztetve Jacques Jamel atya meggyilkolására, akinek a Rouenhoz közeli Saint-Etienne-du-Rouvray-ban lévő templomában vágták el a torkát.
"Egyértelmű, hogy Franciaországot támadták meg" - mondta az elnök, kitérve arra, hogy a nap folyamán több őrizetbe vétel történt, és megsebesítették a szaúd-arábiai Dzsiddában működő francia konzulátus egyik őrét.

A francia külügyminiszter csütörtökön "békeüzenetet küldött a muszlim világnak", hangsúlyozva, hogy Franciaország a "tolerancia országa", nem pedig a megvetésé vagy az elutasításé. "Ne hallgassanak azoknak a hangjára, akik bizalmatlanságot akarnak szítani" - jelentette ki Jean-Yves Le Drian külügyminiszter a parlamentben.

A merénylet világszerte nagy felháborodást váltott ki, elítélte a Vatikán, az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok, számos európai és muzulmán ország.

Matteo Bruni vatikáni szóvivő hangsúlyozta, hogy a terrorizmus mindig is elfogadhatatlan lesz. Közölte, hogy Ferenc pápa imádkozik az áldozatokért és a hozzátartozóikért.
Határozottan elítélte a támadást António Guterres ENSZ-főtitkár is, aki a világszervezet szolidaritását fejezte ki Franciaország népével és kormányával - közölte New Yorkban szóvivője, Stéphane Dujarric.
Az Európai Unió vezetői szolidaritásukat fejezték ki Franciaországgal, és a "gyűlöletet szítók és terjesztők" elleni szembeszállásra szólítottak fel.
Országa szolidaritását fejezte ki mások mellett Angela Merkel német kancellár, Guiseppe Conti olasz, Erna Solberg norvég, Pedro Sánchez spanyol, valamint Boris Johnson brit kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek. Orbán Viktor biztosította Franciaország államfőjét Magyarország támogatásáról ezekben a nehéz órákban.
"Készen állunk arra, hogy egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek és a hagyományos európai életforma megvédése érdekében" - írta kondoleáló levelében a magyar kormányfő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök terrorellenes együttműködést ajánlott fel Emmanuel Macronnak, Donald Trump amerikai elnök pedig hangsúlyozta, hogy Amerika a terrorellenes harcban legrégebbi szövetségese mellett áll.
Elítélte a merényletet a török, a szaúdi, az egyiptomi és az iráni külügyminisztérium.

Csütörtökön, három nappal a mindenszentek katolikus ünnep előtt és a maulíd moszlim ünnep napján (Mohamed próféta születésének ünnepén), nem sokkal a nizzai merénylet után a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán, Lyonban pedig őrizetbe vettek egy késsel felfegyverzett afgán férfit, aki szemmel láthatólag támadásra készült.

Az incidensekre csaknem két héttel Samuel Paty francia történelemtanár meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között. Paty búcsúztatóján Macron kijelentette, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

Év eleje óta több mint 27 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, jelentős többségük a dél-olaszországi szigetek partjaira.  Korábban a 2015-ös párizsi terrortámadások egyes tettesei, valamint a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetője is Olaszországon keresztül érkezett Európába.