2024. április 25., csütörtök

Szijjártó: Barátságtalan lépés Kijevtől

Szijjártó Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a koszovói külügy vezetőjével újságírói kérdésre Ukrajnára vonatkozóan kifejtette: barátságtalan, nonszensz, bizonyos szempontból szánalmas lépés az ukrán külügyminisztérium részéről magyar kormányzati tisztségviselők kitiltása, és máig nincs hivatalos közlés arról, miért tették ezt.

Emlékeztetett: Ukrajna azt nem kezelte a belpolitikába való beavatkozásnak, amikor 50 lélegeztetőgépet adott Magyarország, vagy azt, hogy csak Magyarország engedi át Nyugat-Európa felé az ukránokat. Azt sem tekinti Ukrajna beavatkozásnak a belügyekbe, hogy Kárpátalja legszennyezettebb folyóját megtisztítják magyar költségvetési forrásból – fűzte hozzá.
Kijelentette: Magyarország többször világossá tette, hogy készen áll a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, Magyarország a kölcsönös tiszteleten, a nemzetközi jog tiszteletén és a kétoldalú kötelezettségek betartásán alapuló baráti kapcsolatokban érdekelt, de ehhez a magyar és az ukrán kormány is kell. A kitiltásokkal pedig nem azt a jelzést küldi Ukrajna, hogy baráti kapcsolatokra törekedne – mondta a magyar külügyminiszter. 

Kuleba: Ukrajna továbbra is kész a párbeszédre

Ukrajna készen áll a konstruktív együttműködés folytatására Magyarországgal a vitatott kérdések megoldása érdekében, annak ellenére, hogy magyar tisztségviselők agitációt folytattak az ukrajnai helyhatósági választásokon – jelentette ki csütörtöki, kijevi online tájékoztatóján Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

„E kirívó esetet nem tekintve, a diplomácia hosszú játék, és készek vagyunk továbblépni a kapcsolatokban, de csak mindkét ország nemzeti érdekeinek tiszteletben tartásával. Azok, akik a viták fennmaradását akarják, a barikád túloldalán vannak, és mi határozottan ellenállunk minden olyan kísérletnek, amely megkérdőjelezi az ukrán szuverenitást” – hangsúlyozta a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben sikerült helyreállítani a két ország közötti konstruktív együttműködést. Kiemelte, hogy Magyarország támogatta Ukrajna csatlakozását a NATO kiszélesített lehetőségek elnevezésű programjához.

„Majd jöttek a helyhatósági választások, és sajnos a magyar kollégák úgy döntöttek, hogy kampányolnak egy kicsit. Az ukrán jogszabályoknak megfelelően azonban az ilyen kampányok tiltottak. Többször figyelmeztettük erre magyar kollégáinkat, de sajnos nem hallgattak meg bennünket” – mondta Kuleba.

Azzal összefüggésben, hogy Kijev megtiltotta a beutazást Ukrajnába két magas rangú magyar tisztségviselőnek, közölte, hogy bármely más országgal szemben ugyanilyen kemény válaszreakciójuk lett volna hasonló esetben.