2024. április 25., csütörtök

Célállomás: 1979

Megalakult a tartományi kormány – Négy évre tervez a vezetőség, a köztársasági időkorláttól függetlenül

Az újonnan megválasztott kormány munkájának alapelve az együttműködés lesz – hangsúlyozta a tartományi parlamentben megtartott tegnapi beszédében Igor Mirović régi-új kormányfő. A képviselőház két ülést is tartott, a bizottságokról szóló döntést követően áttértek az új tartományi kormány megválasztásával kapcsolatos vitára. A kormányalakító kiemelte, a lakosok konkrét eredményeket várnak, így a közös érdekeket előbbre helyezve elsősorban a projektek megvalósításában érvényesítik a különböző társadalmi rétegeket egyesítő törekvéseiket. Jó alapokat fektettek le az egészségügy és a gazdaság terén – közölte, s ezeket a fejlesztéseket a jövőben is folytatják.

Igor Mirović a munkanélküliség csökkentéséről is szólt. Mint mondta, az 1979-es 5 százalék alatti arány elérése a cél (Fotó: Ótos András)

Igor Mirović a munkanélküliség csökkentéséről is szólt. Mint mondta, az 1979-es 5 százalék alatti arány elérése a cél (Fotó: Ótos András)

Vajdaság ma olyan gazdasági mutatókkal büszkélkedhet, amelyek nemcsak az országban, hanem az egész régióban is kiemelkedőek: az ország építkezési engedélyeinek 40 százalékát a tartományi illetékes szervek adják, az átlagjövedelem területeinken növekedett a legnagyobb mértékben. Mindez a gazdaság erőteljes fejlődésére mutat rá – emelte ki Mirović, aki az expozéjában kitért az infrastrukturális befektetések jelentőségére is. Elmondása szerint a tervek megvalósulására a jövőben is nagy hangsúlyt fordítanak: folytatják a Fruška gora-i közúti folyosó megépítését, a napokban lezárul a Vajdasági Klinikai Központ B és C szárnyának közbeszerzési eljárása, folyamatban van továbbá a Belgrádot Verseccel és Temesvárral összekötő autóút, a fővárosból Nagybecskereken át Újvidékre vezető gyorsforgalmi út, illetve a Zombor és Nagykikinda közötti összeköttetés megvalósítása is.

A kormányalakító a munkanélküliség csökkentéséről is szólt. Mint mondta, a cél az 1979-es öt százalék alatti arány elérése, a tartomány jelenleg az 1989-es szinten van. Mirović hangsúlyozta, hogy az újonnan megalakult kormány külön figyelmet szentel majd a tartományi költségvetés felhasználásának ellenőrzésére is, az infrastrukturális befektetések mellett pedig prioritásként említette az építőipar és a mezőgazdaság további fejlesztését. Expozéjában helyet kaptak az egészségügyi és demográfiai problémák kezelésére irányuló tervek, de az oktatás és a kultúra területén is jelentős fejlesztéseket harangozott be. Az alakuló kormány céljainak ismertetésében Mirović többször is kiemelte, az egyik legfontosabb cél a szerbség és a kisebbség közötti együttműködés fejlesztése lesz. A Vajdasági Magyar Szövetséggel megvalósult együttműködés sikereit méltatta.

A VMSZ NAGYOBB SZEREPET VÁLLAL

Pásztor István bízik a jövőre kitűzött gazdasági célok megvalósításában (Fotó: Ótos András)

Pásztor István bízik a jövőre kitűzött gazdasági célok megvalósításában (Fotó: Ótos András)

A statútumban megadott határidőn belül alakult meg a kormány, mutatott rá a két ülés közötti szünetben adott nyilatkozatában Pásztor István házelnök, az utolsó nap is ugyanúgy beleszámít a határidőbe, mint a többi. A legerősebb párton belüli döntések meghozása miatt vártak ennyi ideig a kormányalakítással, közölte, s emlékeztetett: már a választásokat követően világos volt a megszerzett hatalmas többségből fakadóan, hogy a Szerb Haladó Párt veheti ismét kezébe az irányítást. A kezdetektől sokan megkérdőjelezhetetlen tényként kezelték azt is, hogy Mirović lesz ismét a kormányfő, de nem csak miatta nevezhető a leendő kabinet a folytonosság kormányának a házelnök megítélése szerint. Politikai értelemben is annak számít, hiszen a koalíciós partnerek sem változtak, a Szerb Haladó Párt mellett a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerbiai Szocialista Párt is a kormány tagja koalíciós partnereivel. A választási eredmények fényében változtak a kormányon belüli erőviszonyok is, emelte ki Pásztor. Kontinuitásként kezelhető az is, hogy a VMSZ továbbra is a jogalkotási és nemzeti közösségi titkárságot vezeti majd, ez stratégiai fontosságú tisztség a kisebbségi párt számára, magyarázta. Növekszik a magyar párt szerepvállalása titkárhelyettesi és segédtitkári tisztségek tekintetében.

NULLA UTÁN FEJLŐDÉS?

A házelnök a Magyar Szó kérdésére válaszolva elmondta, azt tartja normalitásnak, ha négy évig tart a megalakult parlament és kormány mandátuma, s nem követi a köztársasági példát. Egyelőre nem hangzottak el olyan kijelentések, amelyek okot adnának arra, hogy Újvidéken is rövidített mandátumról beszélhessünk, értékelte. Lapunknak arra a kérdésére felelve, hogy sikerült-e megállapodni a pártok közötti egyeztetéseken a járványhelyzet kezelése és a gazdasági intézkedések területén, Pásztor elmondta, a járványhelyzetet nem lehet politikai kérdésként kezelni, az folyamatos változtatásokat igényel az intézkedések vonatkozásában, nincsen bevált recept a helyzetkezelésre. A koalíciós pártok egyetértettek a gazdasági kérdések vonatkozásában, közölte, az idei nulla százalékos gazdasági növekedés kiváló eredménynek számít majd, s reményét fejezte ki, hogy megvalósul a jövő évre előrejelzett markánsabb felemelkedés.

ELLENZÉKI BÍRÁLATOK

Az ellenzéki pártok nem támogatták a kormány megalakítását és kifogásokat fogalmaztak meg felszólalásaikban. Branislav Bogaroški, a Vajdasági Front (Vajdasági Szociáldemokrata Liga) frakcióvezetője azt mondta, Mirović már az előző mandátumában is ígéretet tett arra, hogy meghozza a köztársasági parlament a Vajdaság finanszírozásáról és hatásköreiről szóló törvényeket, de ez a következő négy évben sem történik majd meg. Branislav Ristivojević, a Seprű 2020 (Szerbiai Demokrata Párt) képviselője kritizálta az ülés összehívásának módját. Mint mondta, a kormánytagok névsorát meg sem kapták, az expozét is most hallják először: arról kell véleményt mondaniuk az ülésen, amiről nem is tájékoztatták őket. A Seprű 2020 egyébként frakció nélkül maradt tegnap, mert egyik képviselőjük, Nada Ševo, átlépett a haladókhoz, ő lett volna az frakcióhoz szükséged ötödik képviselő. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője szerint a négy évvel ezelőtt felvázolt tervek nem valósultak meg, példaként a Vajdasági Klinikai Központ B és C szárnyát említette. Kiemelte: az új tervezet sem helyez megfelelő hangsúlyt az ivóvíz kérdésének rendezésére, elhanyagolja a csatornahálózat és a víztisztítók építését, Vajdaság erdősítését is. Hangsúlyozta, a radikálisok a jövőben is harcolni fognak azért, hogy a hagyományos szerb szimbólumok legyenek Vajdaság egyetlen jelképei.

A parlamentben elhangzottak alapján az újonnan megalakult tartományi kormány első intézkedései a járványhelyzet kezelésére, a gazdasági fejlesztések folytatására és a költségvetés meghozatalára irányulnak, mondta a sajtónak az újraválasztott kormányfő. A kabinetet 101 támogató, 10 ellenző szavazat mellett választotta meg a ház.

Az új vajdasági kormány összetétele:

Kormánytisztség

Politikus neve (Párt)

Kormányfő

Igor Mirović (Szerb Haladó Párt)

Kormányfő-helyettes, egészségügyi titkár

Zoran Gojković (SZHP)

Kormányfő-helyettes, oktatási, jogalkotási, nemzeti közösségi titkár

Szakállas Zsolt (Vajdasági Magyar Szövetség)

Kormányfő-helyettes, területrendezési és környezetvédelmi titkár

Vladimir Galić (SZHP)

Kormányfő-helyettes

Branko Ćurčić (Szerbiai Szocialista Párt)

Régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár

Aleksandar Sofić (SZHP)

Művelődési és tájékoztatási titkár

Dragana Milošević (SZHP)

Szociálpolitikai, népesedési és nemi egyenlőségügyi titkár

Predrag Vuletić (Szocialisták Mozgalma)

Pénzügyi titkár

Smiljka Jovanović (SZHP)

Energetikai, építési és közlekedésügyi titkár

Ognjen Bjelić (SZHP)

Felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár

Zoran Milošević (SZHP)

Mezőgazdasági titkár

Čedomir Božić (SZHP)

Gazdasági és idegenforgalmi titkár

Nenad Ivanišević (Szerbiai Szociáldemokrata Párt)

Sport- és ifjúságügyi titkár

Dane Basta (SZHP)