2024. április 25., csütörtök

Költözhet a kormányfő

Ana Brnabić kormányfő beköltözhet abba a felújított, 750 négyzetméteres villába, amit három évtizeden keresztül Jovanka Broz, Josip Broz özvegye használt. A régi összetételű szerbiai kormány egyik utolsó rendelete ez, amit maga Ana Brnabić írt alá a korábbi mandátumának egyik utolsó intézkedéseként, kormányfői tisztségében. Az október 27-ei keltezésű rendelet az Aleksandar Karađorđević kenéz utcai villát a Szerb Köztársaság reprezentációs céljait szolgáló épületei közé sorolja, és már megjelent a Hivatalos Közlönyben. Az épület eddig nem szerepelt a reprezentációs épületek névsorán.

A nova.rs honlap értesülése szerint az épületet teljesen felújították, épületén már lobog a szerb zászló, de még nem tudni, mikor költözik be a régi-új kormányfő családjával.

Mint arról korábban cikkeztünk, Jovanka Broz, a néhai elnök özvegye 2013-ban hunyt el, az állami tulajdonban lévő épület pedig meglehetősen rossz állapotban volt. Hat évig üresen állt, felújítását 2019-ben azzal az indokkal kezdték meg, hogy bérbe adják majd külföldi nagykövetségnek, amire állítólag érdeklődő is volt. Most azonban szinte biztosra vehető, hogy a 750 négyzetméteres, újra ragyogó épületnek nem lesz külföldi bérlője.

Tavaly a költségvetésből 15 millió dinárt fordítottak a munkálatokra. A költségvetési indoklás szerint az épületet a pincétől a tetőig rekonstruálják, valamint kicserélik a kerítést és az udvari kaput. A Novosti a múlt év végén úgy tudta, hogy az összes munkálatok 34 millió dinárt emésztenek fel. Bizonyossággal nem lehet tudni, hogy az állam mennyit költött az épület felújítására, csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy az eredeti tervek szerint erre mintegy 34 millió dinárt irányoztak elő.

Egyes becslések szerint az épület 4 millió eurót ér, és az állam megvásárolta egykori tulajdonosától.