2024. április 25., csütörtök

Jelentősen csökkent a lakások iránti kereslet

Négy hónap telt el azóta, amióta a Szerb Nemzeti Bank megengedte a bankoknak, hogy lakás vásárlásakor az előtörlesztésként letétbe helyezett összeget 10 százalékra csökkentsék, de eddig csak a Postai Takarékpénztár tett ennek eleget. A koronavírus-járvány által kiváltott válság miatt nemcsak a bankok óvatosabbak, hanem a polgárok is. Az ingatlankereskedők állítása szerint a lakások iránti kereslet az utóbbi időben jelentősen megcsappant.

– A központi bank döntése jó hír az ingatlanpiac számára, a pénzintézetek azonban előbb felbecsülik a lehetséges kockázatokat, a válság ideje alatt pedig természetes, hogy még inkább elővigyázatosabbak – nyilatkozta az RTV-nek Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára.

Mint elmondta, a bankoknak nem gond a hitelek jóváhagyása, viszont tartanak attól, hogy az ügyfél nem lesz képes visszafizetni a kölcsönadott pénzt. A bankoknak pedig a kifizetés bizonyossága rendkívül fontos, és ez az, ami a polgárokat is aggasztja. Az ingatlanügynökségek adatai szerint a lakások értékesítése március óta jelentősen visszaesett, s ehhez jelentősen hozzájárult a járványhelyzet, de az irreálisan magas négyzetméterenkénti árak is.

– Kereskedelem mindig van, az embereknek szükséges kereskedniük, ez soha nem áll le teljesen. Ha viszont ilyen magasak az árak, az emberek óvatosabbak és várják, hogy mi fog ezután következni. Bíznak abban, hogy az árak mérséklődnek a következő időszakban. Jelenleg minden erre mutat, ugyanis az ingatlanpiacon uralkodó helyzet már nem tartható fenn sokáig – közölte Eleonora Vasović, egy ingatlanügynökség igazgatója.

A közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy ha a polgárok csupán 10 százalékkal járulnak hozzá a lakás megvásárlásához, akkor több hitelt lesznek kénytelen kérni a bankoktól, ezáltal pedig növekednek a törlesztőrészletek. A pénzintézetek azonban nem akarnak kockáztatni, mivel a válságból való kilábalás bizonytalan. A szakértők szerint azonban megfelelőbbek a feltételek azok számára, akik úgy döntöttek, hogy lakást vásárolnak. A kereslet csökkenése miatt a törlesztőrészletek összege ugyanis nem változik, és a kamatok is valószínűleg kedvezőbbek lesznek, mivel a konkurencia arra fogja késztetni a bankokat, hogy küzdjenek az ügyfeleikért.