2024. április 16., kedd

Freelancerek: Nem vagyunk felfuvalkodott kölykök!

Megalakul az interneten pénzt keresők egyesülete

Szervezkedni kezdtek az online-munkások, miután a szerbiai Adóigazgatóság bejelentette, hogy feljelentést tesz azok ellen, akik internetes munkájukért külföldről jövedelmet valósítanak meg, de nem fizetnek adót. Facebook-csoportot hoztak létre, melynek már tegnap majdnem 3000 tagja volt, és úgy döntöttek, még a héten megalakítják az Interneten Dolgozók Egyesületét.

A kezdeményezők elmondták: az egyesület elsősorban az online munkások jogainak védelmével foglalkozik, jogi támogatást nyújt nekik, és státusuk rendezéséért áll ki. Első lépésként adóügyi és munkajogi szakembereket toboroznak, már két online tanácskozást is tartottak velük az adóhivatal követeléseiről és a lehetséges megoldásokról. A velük együttműködő szakértők egyetértenek abban, hogy törvényben kell rendezni az online munkát végzők státusát, de a végső javaslatot még nem dolgozták ki.

– A progresszív megadóztatás lehetőségeiről gondolkodunk, esetleg egykulcsos rendszerű, de sokkal kisebb adó fizetéséről. A most érvényes törvény szerint a számlánkra befizetett legkisebb összegre is adót és járulékokat kell fizetni, ami abszurdum. A környező államok, pl. Horvátország, Bosznia-Hercegovina vagy Bulgária nem kötelezik a szabadúszókat járulékfizetésre, csak adót kell fizetniük, általában 10 százaléknál nem többet – mondják az egyesület létrehozását kezdeményezők. Elfogadhatatlan számukra az, hogy bevételük 50 százalékát adókra és járulékokra fordítsák, és hogy ezt most öt évre visszamenőleg törlesszék. Sokak szerint évekig kellene dolgozniuk azért, hogy kifizessék az államnak a követelt összegeket, miközben lehetelenné válna családjuk eltartása vagy egyetemi tanulmányaik költségeinek fedezése. Mint mondják, a közvélemény téves képet alkotott róluk.

– Az internetes pénzkeresők legnagyobb része nem „felfuvalkodott kölyök”, aki videóklipeket gyárt és mesés összegeket keres. Mi valami egészen más csoport vagyunk: olyan emberek, akiknek hazai cégeknél nem sikerült kamatoztatniuk tudásukat, ezért továbbképeztük magunkat, és megtaláltuk a módját annak, hogy külországi munkáltatóknak dolgozzunk, miközben itthon vagyunk, és hozzájárulunk az ország gazdasaági fejlődéséhez. Reméljük, továbbra is lesz itt számunkra hely – írják kezdeményezésükben a szabadúszók.