2024. március 29., péntek

Halmozódnak a kifizetetlen számlák

Nyolcvanöt millió dinárral támogatja a város a SPENS működését

A Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) 85 millió dinár támogatást kap az újvidéki önkormányzattól a felgyülemlett adósságának törlesztésére, valamint arra, hogy pótolja a koronavírus-járvány miatt keletkezett költségvetési hiányát.

A koronavírus-járvány miatt a SPENS nem képes saját forrásból fedezni költségeit, ezért az önkormányzat 85 millió dinárral támogatja működését (Dávid Csilla felvétele)

A koronavírus-járvány miatt a SPENS nem képes saját forrásból fedezni költségeit, ezért az önkormányzat 85 millió dinárral támogatja működését (Dávid Csilla felvétele)

A város támogatását a SPENS az áram- és vízszámlák, valamint a dolgozók elmaradt béreinek a kifizetésére költheti. A koronavírus-járvány miatt előállt költségvetési hiány miatt a SPENS nem képes önerőből pótolni a működéshez szükséges pénzeszközöket, ezért a sportközpont gazdasági újjáélesztési programjának keretében az önkormányzat a közvállalat számára 85 millió dinárt irányozott elő annak érdekében, hogy akadálymentesen működhessen. A SPENS dolgozói elmaradt béreinek kifizetésére 41.983.628 dinárt költenek, az áramszámlákra két összegben 24.340.502 és 6.475.869 dinárt fizetnek ki, míg a fűtésre 8.000.000 dinárt. Az épület vízfogyasztásának költségei miatt felgyülemlett adósságot 2.000.000 dinárral csökkenthetik, a szemétkihordásért 500.000 dinárt, valamint a dolgozók biztosítási költségeire 1.700.000 dinárt fizet ki a vezetőség.

A sportközpont gazdasági újjáélesztési programja legújabb tételének magyarázatában az áll, hogy köztársasági egészségügyi válságstáb járványügyi védőintézkedései miatt a SPENS jelentős bevételhiányt könyvelt el, ezért támogatásra van szüksége annak érdekében, hogy zavartalanul működjön továbbra is. A SPENS-en az utóbbi időben számos, előre eltervezett sporteseményt mondtak le, megannyi koncert, tribün és hasonló esemény marad el, a kiadó üzlethelyiségek bérleti díja 50–80 százalékkal csökkent, a medencék pedig július 17-e óta nem működnek. A rendkívüli helyzet megszüntetése után sem rendeződött a helyzet, mivel a járványügyi intézkedések érvényben maradtak, ami nagy mértékben kihatott a sportközpont működésére – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Az újvidéki önkormányzat SPENS-nek nyújtott, egyszeri támogatása részét képezi az idei városi költségvetésnek.