2024. április 19., péntek

Sárban, esőben is szelik az ugratókat

Terepmotoros szezonzáró bajnokság zajlott Topolyán

A 024 MX elnevezésű terepmotoros klub szervezésében a hétvégén Topolyán bonyolították le az országos szintű futam utolsó fordulóját.

A csapatok összesített eredménye után kiderült, hogy a topolyai MX 024 terepmotoros klub lett a legjobb (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A csapatok összesített eredménye után kiderült, hogy a topolyai MX 024 terepmotoros klub lett a legjobb (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az időjárási körülmények miatt egy hetet csúszott rendezvényre 56 profi és amatőr versenyző érkezett Vajdaság és Közép-Szerbia több helységéből. Géperősségektől, korosztálytól, felkészültségtől függően a Szerbia bajnoka, illetve a Szerbia kupa kategóriában több versenyszámban hirdették meg a dobogós helyezéseket, kézbesítették a legjobbaknak járó kupákat a szemerkélő esőben. A házigazdák több kategóriában is fölényes pontszerzéssel győzelmet vagy ragyogó helyezést értek el, vagyis a bajnokságnak abszolút nyertesei lettek, ami feljogosítja őket, hogy részt vegyenek a közeljövőben Belgrádban tartandó ünnepélyes díjátadón. Vegyelek Csaba, a topolyai 024 MX Terepmotoros Klub elnöke elmondta, hogy a verseny jó hangulatban telt, és a körülményektől függetlenül a legnagyobb rendben.

– A versenyekre 2014-ben jegyeztettük be hivatalosan az egykori téglagyár területén helyet kapott, 1500 méter hosszú, igencsak technikás terepünket. Meg vagyunk győződve arról, hogy a topolyai motorospálya Szerbia egyik legjobb, legtöbb „élményt” nyújtó terepe. A klubunkban 11 versenyzőt regisztráltunk, emellett 16 amatőrrel foglalkozunk. A két versenykategória között az a különbség, hogy a profik jelentősen több időt töltenek a versenypályán, mint az amatőrök – hallhattuk a topolyai csapat elnökétől, majd az oromhegyesi Cseszkó Zoltán, a topolyai verseny másik szervezője rámutatott, hogy a terepmotoros verseny rendkívül komoly testi erőnlétet és mentális koncentrációt igényel, és persze nem kevés anyagi befektetést, de mint mondja, megéri minden percét.

– Az idényzáró topolyai verseny után ezekben a hetekben a járgányokat a motorosok lassan elraktározzák télire, a felkészülések pedig átkerülnek az edzőtermekbe. Ha a nehézségi fokozatokat tekintjük, ez az egyik legtechnikásabb, legsokrétűbb felkészülést igénylő sport. Naponta edzeni kell a szervezetet, a profiknak hetente gyakoribb motorozást igényel a felkészülés. Emellett mentális szinten is kondicionálni kell magukat a versenyzőket. A terepmotor nemcsak „egyszerű” gépjármű, hanem egy gépezet, egy sportszer, ami 40-50 lóerővel bír irányítás közben, és azt az embernek ésszel is uralnia kell – hallhattuk, majd ismét a klub elnöke vette át a szót, és azt magyarázta, hogy a profi és az amatőr versenyző kategória másik jelentős különbsége, hogy egy profi már automatikusan érzi azokat a mozdulatokat, hogy kell venni a terepen egy-egy kanyart, ugratót.

A verseny harmadik főszervezőjétől, Horváth Szabolcstól az iránt érdeklődtünk, hogy milyen terep várta a motorosokat a hétvégén Topolyán.

– A terepmotoros sport cseppet sem veszélytelen tevékenység. A felkészülés a versenyzőt komoly sérülésektől mentheti meg, de sokszor még ez sem elég. A törések, húzódások, zúzódások megszokottak számunkra. A topolyai pálya egyébként nagyon gyors és technikás terep, és a múlt hétvégén nem voltak ideálisak az időjárási körülmények, csúszott, kedvezőtlenek voltak a talajviszonyok, különösen az alsóbb szinteken. Azok jártak jól, akik biztosra mentek, és nem kockáztattak. Szinte mindenki hibázott, még a legprofibbak is elestek – hangsúlyozta Horváth Szabolcs, a zúzódást ért karját fájlalva.

Az első osztályban a Szerbia Bajnokság kategória csapatgyőztese a topolyai MX 024 lett, amelyet a čačaki Termorad, illetve a szintén čačaki Tanasko Rajić csapat követett a második és a harmadik helyen. Az MX 65-ös verseny nyertese Vuk Ćalić lett, a második Andrej Popović, a harmadik pedig Pesut Noel. MX 85-ös kategória nyertese Aleksa Milosavljević, őt Relja Kuzman és Víg Dávid követte. MX1-esek kategóriájában Martonosi Tamás győzedelmeskedett, őt Duško Paunović és Miloš Đorđević követte a dobogó második és harmadik fokán. Az MX2 kategóriában Cseszkó Márk után Janko Railić és Nenad Petrović következett. Az MX2 Juniorok között Milan Vukajlović volt a legjobb, valamint Strahinja Kalamkov és Vuk Drmanac is a dobogó második és harmadik fokára állhatott. A Szerbia Kupa kategóriájában a topolyai MX 024 után a kraljevói GTC Racing lett a második, harmadik helyen pedig a szabadkai Saghmeister Team csapat végzett. Az Mxs kategória aranyérmese Vlatko Prodvodovski, ezüstérmese Branko Radanov, bronzérmese pedig Dragiša Satanković lett. Az MX3-asok között Vlade Rajević győzedelmeskedett, Stipan Kujundžić és Lang Viktor előtt. Az Mxb verseny első helyezettjeként Martonosi Tamás végzett, őt követte Strahinja Zlatić és Lackó Roland. A kezdők és a hobbiversenyzők közül taroltak az MX 024 oromhegyesi tagjai, Pakai Alfonz állhatott a dobogó legfelső fokára, Tóth Attila és Bozóki Atilla második és harmadik helye mellett. A hobbimotorosok közül Kalmár Dávid győzedelmeskedett, Nemes Kevin ezüst-, Krajnović Davor pedig bronzéremben részesült.