2024. április 20., szombat

A gyakorlaton van a hangsúly

Harminc tanfolyam zajlik a Szabadegyetemen

A Szabadegyetem majdnem hetven éve foglalkozik felnőttek képzésével, megközelítőleg harminc tanfolyam közül válogathatnak azok, akik az idegennyelvek, a számítógépes tanfolyamok és a szakmai tovább-, illetve átképzések iránt érdeklődnek, vagy akár új hobbiba vágnának bele. Az intézmény a rendkívüli állapot ideje alatt szüneteltette a kurzusok működését, azóta több, kisebb létszámú csoporttal indultak újra az oktatási programok.

A szabadkaiak és környékbeliek körében igencsak közkedveltek a néhány hónapig tartó tanfolyamok, tudtuk meg Renata Rudićtól, a Szabadegyetem Oktatási Központjának vezetőjétől.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– Négy csoportra oszthatók a kurzusaink: nyelvi képzések, számítógépes tanfolyamok, a szépségiskola irányzatai és a szakmai képzések. Az elmúlt néhány évben az utóbbi két csoportba tartozó ágazatok a legnépszerűbbek. A pandémia idején a tanulók alig várták, hogy újrainduljanak a képzések, mindenki vissza akart térni a normális kerékvágásba. A résztvevők nem félnek a fertőzéstől, viszont arra odafigyelünk, hogy betartsuk az egészségügyi óvintézkedéseket. Az oktatók kisebb létszámú tanulóval foglalkoznak, ebből kifolyólag több csoportot indítottunk. Az árakon nem változtattunk, annak érdekében, hogy minél többen megengedhessék maguknak a tanulást, úgyhogy továbbra is alacsony árakon lehet nálunk tanulni. Fontos számunkra a diákok elégedettsége, ezért oktatóinkkal hosszútávú az együttműködésünk, igyekszünk a legjobb előadókat alkalmazni. Az oktatás szerb nyelven zajlik, viszont a tanárok java része magyarul is beszél, akik egyes tananyagokat le is fordítottak magyar nyelvre, a záróvizsgát így ezen a nyelven is le lehet tenni. A nyelvórák közül a magyar, a német és az angol igencsak népes, a számítógépes ismeretek elsajátítására az idősebb generáció tagjai kíváncsiak a leginkább. Szépségiskolánkban a relaxációs masszázs kurzus hihetetlenül népszerű, minden csoportunk tele van – nyilatkozta az oktatási vezető.

A Szabadegyetem több céggel áll együttműködésben, így a szakmai képzések gyakorlati óráit nem a saját, hanem szabadkai vállalatok helyiségeiben szervezik meg. Egyes cégek még munkalehetőséget is felkínálnak a diákoknak.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlatra, hisz például a cukrász-, a pék-, a szakácsmesteri és a virágkötő szakmák ismereteit csak így lehet elsajátítani. A gyakorlati órákat partnervállalatainknál szervezzük meg, az elméleti órákat pedig természetesen a mi tantermeinkben tartjuk. Sok tanulónknak munkát is ajánlanak a velünk együttműködő pékségek, cukrászdák, éttermek és virágüzletek, többek között ezért is népszerűek annyira nálunk a tanfolyamok. Szépségiskolánk tanfolyamait saját felszerelt szalonunkban szervezzük meg. A diákoknak nem kell saját termékeiket és eszközeiket magukkal hozni, mert mi mindent biztosítunk az oktatás idejére – részletezte Renata Rudić.

Az eddigiek során tinédzserek, felnőttek és nyugdíjasok jelentkeztek a képzésekre, a hónap végén azonban a kisgyermekek is beiratkozhatnak a Szabadegyetem új kreatív műhelyébe, ahol képzőművészeti készségüket fejleszthetik.

– A szombatonként megszervezésre kerülő hatvanperces órákra a hat évnél idősebb gyerekeket várjuk, ennek a programnak a neve Kívánságbőrönd lesz, melyet Sofija Simić nyugalmazott rajztanár tart. A gyerekek több technikával is megismerkedhetnek önmaguk kreatív kifejezésére. Az első óra ingyenes lesz, melyen a szülők is részt vehetnek, a gyerekek pedig eldönthetik, hogy folytatják-e a műhelymunkát – magyarázta a vezető.

Az órákat általában délutánonként és este szervezik meg. A tanfolyamot megelőzően minden potenciális tanulóval informatív beszélgetést tartanak, melyen az órák időpontjának egyeztetése történik.

A beiratkozás egész évben zajlik, a csoportok indítása a teljes létszám esetén lehetséges. A műkörömépítő tanfolyam hamarosan indul, a hónap végén pedig a masszázstanfolyam veszi kezdetét, itt még vannak üres helyek. A tanfolyamokat havi részletekben kell kifizetni. A képzésekre és a gyerekeknek szóló műhelymunkákra a 024/554-600-as telefonszámon lehet jelentkezni, illetve érdeklődni a további tudnivalókról.