2024. április 20., szombat

Csütörtökön alakul meg a tartományi kormány

Nem lesznek nagy változások sem a személyek, sem a titkárságok számát illetően

Két ülést is tart ma egymás után a tartományi képviselőház, az elsőn a parlamenti bizottságokról és azok vezetőiről hoznak döntést, majd megkezdődik a második, nagy érdeklődésre számító ülés, melyen megválasztják az új tartományi kormányt. A sietség oka: holnap jár le az a törvényes határidő, amelyen belül a választásokat követően fel kell állnia az új kabinetnek.

A tervek szerint Igor Mirović kormányalakító bemutatja a kabinet tagjait, és megtartja expozéját is. A járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt fokozott egészségvédelmi intézkedések közepette folyik majd az ülés, a képviselőház termébe csak bizonyos időre bocsátják be a fotóriportereket, az újságírók pedig közvetítésen kísérhetik figyelemmel az ülést a hivatalos sajtóbejelentés szerint.

Az újvidéki Dnevnik a minap a Szerb Haladó Párthoz közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a tartományi kabinet tekintetében nem várhatók lényegesebb változások. Igor Mirovićnak ez lesz a második mandátuma a kormány élén. Az információk szerint Dragana Milošević marad a művelődési és tájékoztatási titkár, Zoran Gojković az egészségügyi titkár, Zoran Milošević a felsőoktatási és tudományos kutatásügyi, Smiljka Jovanović a pénzügyi, Vladimir Galić pedig a területrendezési és környezetvédelmi tartományi titkár. A haladók koalíciós partnerének számító Aleksandar Vulin vezette Szocialisták Mozgalmának tisztségviselője, Predrag Vuletić is marad a tartományi kormány tagja, szociális politikával megbízott titkárként folytatja a tevékenységét az újvidéki lap hírei szerint.

Mint ismeretes, Mirović hétfőn megbeszélést tartott a kormányalakítás kapcsán a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szocialisták Mozgalma, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt és a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége tisztségviselőivel. A tárgyalások után átadta Pásztor István házelnöknek az írásos jóváhagyását arra vonatkozóan, hogy vállalja a kormányalakítói tisztséget.

Pásztor a Szabadkai Magyar Rádiónak nyilatkozva ismertette, hogy nem változik a struktúrája a leendő kormánynak, a meglévő tizenkét titkárság továbbra is megmarad, ugyanis a tartományi kormányalakító, Igor Mirović nem szándékozik ezen módosítani.