2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Egyelőre szigorítás nélkül

Az aktuális járványjelentésben 1328 új fertőzést jegyeznek

A járványhelyzet aggasztó, de egyelőre nem drámai – értékelte Aleksandar Vučić államfő (a felvételen) a Covid-kórházak vezetőivel és a járvány elleni küzdelemben szerepet vállaló többi szakértővel való szerdai egyeztetést követően. Elsősorban az egészségügyi rendszer stabilitásáról volt szó, míg a jövőben esetlegesen foganatosítandó korlátozó intézkedésekről nem tettek említést. Ezeknek az indítványozása a válságstáb hatáskörébe tartozik, és egyébként is, a szigorúbb intézkedéseket a gazdaság érdekében szeretnék elkerülni – tette hozzá az elnök.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Akik a jelenleg hatályos intézkedéseket semmibe veszik, már néhány napon belül drákói büntetéssel számolhatnak – közölte Aleksandar Vučić, aláhúzva: „Aki nem tartja be a szabályokat, nemcsak saját vagy legközelebbi hozzátartozóinak az életét veszélyezteti vagy teszi tönkre, hanem az egészségügyben dolgozókét is, nem beszélve a gazdaságról.”

Válaszolva a Predrag Kon és Branislav Tiodorović epidemiológusok korábbi kijelentése kapcsán elhangzott újságírói kérdésre – „amennyiben a napi esetszám meghaladja az 1500-at, a legszigorúbb korlátozások megejtése válik indokolttá” –, az államfő közölte, az intézkedésekről a válságstáb dönt, az államvezetésnek pedig az a feladata, hogy azokat megerősítse. A rendkívüli állapot és a kijárási tilalom tekintetében akadályként merül fel, hogy súlyos következményeik vannak a gazdaságra és a pénzügyi stabilitásra nézve, ezért igyekeznek minél tovább elodázni ezen intézkedések foganatosítását.

A továbbiakban kiderült, hogy az egészségügyi dolgozók körében ismét sok a fertőzött. Az államfő a pontos mutatókról nem nyilatkozott, csupán annyit közölt, hogy Goran Stevanović infektológus, a Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának az igazgatója is megfertőződött.

KÓRHÁZ LESZ, DE ORVOS ÉS NŐVÉR?

Vučić szerint a kórházakban elhelyezett páciensek száma folyamatosan növekszik, ismét egyre több Covid-részleg alakul, elsősorban Belgrádban. Ismét az a helyzet, hogy 24 óra leforgása alatt ismét több személyt vesznek fel a kórházba a Covid-19 okán, mint amennyien gyógyultan távoznak – emelte ki, majd megerősítette, hogy a zimonyi és a kruševaci Covid-kórházak a tervek szerint év vége előtt elkészülnek, ám jelenleg a legfontosabb kérdés az, ki fog ezekben dolgozni.

A zimonyi Covid-kórház működtetését részben úgy oldják meg, hogy átirányítják a Szerbiai Klinikai Központ alkalmazottainak egy részét. Az államfő a továbbiakban bejelentette, az év végig az összes szerbiai egészségügyi dolgozó 10 ezer dináros egyszeri, rendkívüli juttatásra számíthat, majd január 1-jétől ebben az ágazatban lesz esedékes a legnagyobb bérnövelés. Mint elhangzott, hatalmas problémát okoz bizonyos szakorvosok hiánya. Ehhez kapcsolódóan a találkozón például abban állapodtak meg, hogy gyorsabbá teszik az altatóorvosok szakorvosi képzését, elsősorban a lélegeztetőgépek használata tekintetében.

Merje valaki azt mondani, hogy nincs maszkja (Fotó: AP via Beta )

Merje valaki azt mondani, hogy nincs maszkja (Fotó: AP via Beta )

A majdani koronavírus elleni védőoltás és az influenza elleni védőoltás témájában egyebek mellett az derült ki, hogy utóbbit eddig több mint 400 ezer személy igényelte. Állítólag folyamatos a beszerzése külföldről, például Magyarország és Németország is segíti Szerbiát. Vučić elmondása szerint Szerbia előszerződést írt alá a Pfizerrel, de Kínával és Oroszországgal is tárgyal, vagyis reméli, amint alkalmazhatóvá válik valamelyik koronavírus elleni védőoltás – és azt a honi illetékesek is biztonságosnak minősítik –, az ország azonnal elérhetővé teszi az oltóanyagot, méghozzá mindenki számára ingyenesen.

SÜKET FÜLEK

A folytatásban felszólaló Ivana Milošević, Szerbiai Klinikai Központ fertőző klinikájának igazgatóhelyettese közölte, hogy az intézményben a napokban drámaian megnövekedett a vizsgálat céljából beutaltak száma, de azoké is, akiket tüneteik súlyossága miatt elhelyeznek. Az utóbbi 24 órában 170 személyt vizsgáltak meg a Covid–19 tünetei okán, az elmúlt egy hónapban viszont átlagban 30–50, vagy legfeljebb 70–80 volt a naponta elvégzett vizsgálatok száma. Ivana Milošević arra kérte a polgárokat, legyenek felelősségteljesek és tartsák be az óvintézkedéseket, hiszen egyszerűbb megőrizni a jó helyzetet, mint a rosszból visszatérni a jóba.

Hasonlóan nyilatkozott Mijomir Pelemiš infektológus, felelősségteljes magatartásra kérve a polgárokat, az intézkedések betartásáért felelős szerveket pedig arra, hogy végezzék a munkájukat, és végül a következőket tette hozzá: „Mostanra sajnos bebizonyosodott, a kérések süket fülekre találnak, így nem marad más hátra, mint rigorózusan betartatni az intézkedéseket.”

ISMÉT REKORDOT JEGYEZTEK

Ma ismét rekordot döntött a napi esetszám. A kedd és a szerda között eltelt 24 órában 9690 tesztet végeztek el az országban, ebből 1328-nak az eredménye lett pozitív, a pozitivitás aránya 13,7 százalék. Lélegeztetőgépen 39 páciens van. Az említett 24 óra alatt 5 páciens hunyt el a betegség szövődményei következtében, ezzel az elhunytak száma 803-ra növekedett, a halálozási arány 1,90 százalék. Jelenleg 946 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 308 639 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 42 208-nak az eredménye volt pozitív.

A B92 hírportál értesülései szerint 642 az újonnan azonosított fertőzött belgrádi lakos, míg második helyen, 68 fertőzöttel, Újvidék áll. Kragujevacon 54 fertőzöttet jegyeztek.

Négy fertőzés a vajdasági bennlakásos létesítményekben

A vajdasági szociális ellátórendszer 27 tartományi és 55 magánalapítású, bennlakásos intézményében jelenleg négy fertőzöttet tartanak nyilván – erősítette meg lapunknak a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Esélyegyenlőségi Titkárság. Mint  hozzátették, „Noha a fertőzöttek java része az adott intézmény alkalmazottja, minden fertőzésről tájékoztatták az illetékes járványügyi szakértőket, valamint megvizsgálták a fertőzöttekkel kapcsolatba került személyeket. A fertőzötteknek vagy nincsenek tünetei, vagy csak enyhe tünetek alakultak ki.”

A palánkai idősek otthonában egy lakó fertőződött meg, a nagybecskereki Nanini konaci idősek otthonában, valamint a fehértemplomi Vera Radivojević Gyermek- és Ifjúsági Otthonban, továbbá az újvidéki idősek otthona limáni létesítményében pedig egy-egy alkalmazott. A vajdasági szociális ellátórendszer bennlakásos intézményeiben július végén jegyezték a legtöbb fertőzést, egy adott pillanatban 24 lakót és 4 alkalmazott fertőződött meg.